Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A rekordok vb-je várható Melbourne-ben

Holnap kezdődik Melbourne-ben a „vizes” világbajnokság, melyen a magyarok úszásban és vízilabdában számíthatnak leginkább érmekre.

Úszás

Ha beválik a házigazdák számítása, már a szombati, hivatalos nyitányon, vagyis még a versenyek kezdete előtt világcsúcs születik Melbourne-ben, a 12. vizes vb városában: a 175 országból várt több mint kétezer induló tudniillik részvételi rekordot jelentene. Méghozzá adott esetben kétszeresen is, hiszen pillanatnyilag Barcelona az éllovas azzal, hogy 2003-ban 157 nemzet képviseletében 2015 úszó, vízilabdázó, mq- és toronyugró, mqúszó, s hosszútávúszó állt rajthoz. Legutóbb, az e tekintetben bronzérmes Montrealban, 2005-

ben 144 ország 1784 reprezentánsa volt jelen.
A melbourne-i világbajnokság egyéb mennyiségi mutatóinál maradva: a szervezők roppant büszkék rá, hogy már 100 ezer felett van az eladott jegyek száma, a nemzetgazdaság egészét illetően 80 millió ausztrál dollárnyi (mintegy 120 milliárd forint) haszonra számítanak a vb kapcsán, s elégedetten hirdetik, hogy méreteiben is lenyqgöző az úszók vetélkedésének színhelyéül szolgáló mobil medence, amelyet az Australian Opennek, a világ négy legnagyobb és legtekintélyesebb tenisztornái egyikének otthont adó Rod Laver Arénában állítottak fel. Itt versenyeznek majd az úszók, s egy kisebb, szintén ideiglenes medencében a szinkronúszók is. Utóbbiak között nincs magyar, előbbieknél ugyanakkor kilencen próbálnak szerencsét, köztük a 400 m vegyesen világbajnoki címvédő Cseh László.
„ Tőle, s másik dobogóra esélyes versenyzőnktől, Gyurta Dánieltől érmet várok, a többiektől pedig tisztes helytállást – mondta Kiss László szövetségi kapitány. – Hozzáteszem, nem lesz könnyq dolguk a roppant erősnek ígérkező mezőnyben. Jellemző, hogy például 400 m vegyesen nemcsak a világ jelenlegi legjobb úszója, az amerikai Michael Phelps indul, hanem további klasszisok is, úgyhogy Lacikával együtt öten is esélyesek a szám megnyerésére. Csapatunkból, amelyhez az Amerikában tanuló és készülő Kerékjártó Tamás majd Melbourne-ben csatlakozik, csupán Verrasztó Dávidnak nem »kötelező« a fináléba jutnia, a többieknek igen, Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn 200 háton, Boulsevicz Beatrix 200 pillangón, Hosszú Katinka 400 vegyesen viheti a legtöbbre.”
A hosszútávúszóknál Németh Zsolt kevésbé lehet optimista, de a főtitkár-szakágvezető szerint az első hatba, s ha kijön a lépés, az érmesek közé is bekerülhet 10 kilométeren, az olimpiai távon Kovács Rita, a korábbi többszörös vb- és EB-érmes, versenyzői pályafutását sokévi megszakítás után újrakezdő nyíregyházi kiválóság.
A maratonisták küzdelmeit a St. Kilda kikötő óceáni vizében bonyolítják le, a mq- és toronyugrókéit, továbbá a vízilabdázókéit a Melbourne Sports and Aquatic Centerben.
Az ugrók között három magyar lány rajtol, közülük a legjobb szereplésre a 3 méteren tavaly, a Margitszigeten Európa-bajnoki bronzérmes Barta Nórának van esélye, míg a pólóválogatottaktól a szakma és a közvélemény is egyértelmqen dobogós pozíciót érő teljesítményt vár, sőt elvár, amivel maguk a játékosok is így vannak.
Godova Gábor, a világbajnoki címet őrző női csapat vezetőedzője szerint hat-hét csapat is megnyerheti a melbourne-i vb-t, s köztük van a magyar nemzeti együttes is.
A 2000-es és 2004-es olimpiai bajnok férfiválogatottnál általános vélekedés szerint csak az a kérdés, mire megy Kemény Dénes együttes a döntőben a világ- és Európa-bajnok szerbekkel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb Győrt

álmodnak az építészek

A győriek egy jelentős része városát kulturálisan nem különösebben igényes munkásvárosnak… Tovább olvasom