Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A rejtélyes Alzheimer

Még mindig az orvostudomány egyik nagy rejtélye az éppen egy évszázada felfedezett Alzheimer-kór, mert – bár tüneteit jól ismerik az orvosok – oka mindmáig ismeretlen. A főként 65 év felettieket támadó betegséggel kapcsolatban számos hipotézis látott napvilágot. A szegedi progam fő célja egy Alzheimer-kór- ellenes vegyület kifejlesztése és szabadalmaztatása.
Kialakulásában valószínűleg nagy szerepe lehet egy, a szervezetben megtalálható, de a betegség esetében felhalmozódott fehérjének, ugyanakkor a genetikai tényezők, az immunológiai faktorok előidéző szerepét sem lehet kizárni. Mivel a betegség igazi oka nem ismert, a kezelése sem megoldott. Jelenleg a kórfolyamat lassítását, a beteg jobb életminőségének hosszabb ideig történő biztosítását lehet segíteni az igen drága gyógyszerekkel.

Nem véletlenül Száz év talány volt a mottója a X. Jubileumi Alzheimer-kór Konferenciának, melyet Szegeden rendezett a Magyar Ideg-Elmeorvosok Társasága Alzheimer-kór Szekciója, a Magyar Parkinson-kór Társaság és a Neuropathológiai Társaság a múlt héten a Hunguest Hotel Forrásban. A közel 250 hazai és külföldi résztvevőt fogadó konferencián a legújabb kutatási eredményekről hangzottak el beszámolók, és lehetőség nyílt a szociális ágazat, a civil szervezetek, a gondozói hálózat képviselőinek tapasztalatcseréjére is. A jubileumi tanácskozás díszvendége a Nemzetközi Alzheimer Társaság alelnöke, Dr. Nori Graham volt.

Szegeden is kutatják

A Szegeden működő Délalföldi Neurobiológiai Tudásközpont öt kutatási alprogramja közül az egyik az Alzheimer-kór terápiájának kutatása köré csoportosul. A progam fő célja egy Alzheimer-kór ellenes vegyület kifejlesztése, szabadalmaztatása, valamint az állatkísérletek elvégzése.

Szakértők becslése szerint Magyarországon a 60 év feletti lakosság 12-15 százalékánál, 250-300 ezer embernél diagnosztizálnak valamilyen demenciát. Az Alzheimer-kórban szenvedők száma elérheti a 160 ezret, de a betegségben érintettek (családtagok) száma ennek többszöröse.
Szegeden is kutatják

A Szegeden működő Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont öt kutatási alprogramja közül az egyik az Alzheimer-kór terápiájának kutatása köré csoportosul. A progam fő célja egy Alzheimer-kór-ellenes vegyület kifejlesztése, szabadalmaztatása, valamint az állatkísérletek elvégzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom