Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A régiós rádiózás fellegvára Győr

A regionalizáció a Magyar Rádiót is elérte: vidéki stúdiókat zártak be vagy vonnak össze. Az új műsorokon és struktúrákon túl a világhálón is egyre népszerűbb a közszolgálati rádiózás: műsorokat lehet újrahallgatni, s egyre népszerűbbek a webes fórumok, a rádiós honlapok is. A régiós központ Győr lett, ám a tervek szerint a jövőben megerősítenék a Vas megyei és a zalai tudósítóhálózatot.
Ditrói Zoltán, a Magyar Rádió Nyugat-dunántúli Régió Rádiójának vezetője elmondta, a változás a szombathelyi és a nagykanizsai stúdiókat annyiban érinti, hogy ott az önálló műsorkészítés megszűnt. A helyi hírekről, eseményekről viszont továbbra is helybéli kollégák tudósítanak.
– A regionalizációt – a takarékosságot szem előtt tartva – a Magyar Rádió sem kerülhette el – szögezte le a Régió Rádió régi-új vezetője, aki szerint a folyamat évek óta elkerülhetetlennek látszik. – A rendszer részeként egy-egy vezérstúdiót alakítanak ki, de emellett lesznek bejelentkezési pontok, a tudósítóhálózatot pedig továbbra is erősíteni szeretnék. Zalában például még nyernek is ezzel a hallgatók, hiszen a keleti URH helyett a mindenhol fogható középhullámra kerül az adás.
Ditrói Zoltán szerint a középhullám rendkívüli előnye, hogy várhatóan ezt digitalizálják a jövőben, mindezzel pedig a közszolgálati rádió hallgatója csak nyerhet. Ahogyan a Kisalföld is „körülnéz” a megyén túl, a hallgatót is érdekelhetik a szomszédos megyék, azaz a régió hírei, a csallóköziek közül pedig sokan érdeklődve hallgatják a határon innen és túlról szóló információ-

kat, érdekességeket. A gazdaságosságon túl az információ, a hagyományok és az infrastruktúra is Győr mellett szólt, arról már nem is beszélve, hogy itt található a legmodernebb stúdió.
– Nem féltem a rádiót, ahogyan az írott sajtóban dolgozó kollégákat is megnyugtatom: lesz munkájuk, mert biztosan lesz újság – folytatta a Régió Rádió vezetője. – Hányszor, de hányszor megkongatták már a vészharangot az internet miatt! Pedig egy könyvet kézbe venni vagy monitoron elolvasni nem ugyanaz. Mindegyik nagyon fontos, de az egyiknek lelke van. Az újságnak lelke van, s ugyanez a helyzet a rádióval is. Tegnap vettem meg az Ír mítoszokat könyv formájában, mert nekem az úgy kell és nem a netről, az egy más műfaj.
A Régió Rádió műsorait egyébként egy hétig lehet visszahallgatni a világhálón, a digitalizáció pedig beláthatatlan lehetőségeket tartogat. A közszolgálati rádiózás jövője sem a szakma, sem pedig a hallgató részéről nem lehet kérdés. A Magyar Rádió vezetésének meg kell találnia a gazdasági megerősödés lehetőségét, ezen jelenleg is dolgoznak. Győr az egyetlen a vidéki stúdiók közül, amely műsoridejében 5 óra 55-től délig ad.
– Meggyőződésem, hogy kezelhetőbb ezzel a régiós rádiózás – vélekedett Ditrói. – Továbbra is kiemelten figyelünk a hírműsorainkra, amit az új adásidőnek köszönhetően még meg is erősítettünk: 11.45-kor jelentkezünk utoljára hírösszefoglalóval. A Déli krónikától már a Kossuth programját vesszük át. Személy szerint igen fontosnak tartom a civil mozgalmat, ezért is indítottuk el a Civil fórum című műsort. Ugyanakkor szólunk a sérültekről, a nőkről, a kisgyermekekről, de az egyik legnépszerűbb műsorunk a Kávézó, a Gazdi vagy a Tény-kép, utóbbiban oknyomozó riportokat adunk közre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi kistigris az országos kilencedik

Tízezer magyar kis- és középvállalkozást hasonlított össze egy hitelminősítő cég. Három szegedi… Tovább olvasom