Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

A régi helyén épüljön az új állomás

Mintegy 100 millió forintból építenek – valószínűleg jövőre – új mentőállomást Mosonmagyaróváron. A beruházás finanszírozásából fele-fele arányban vállal részt az állam és az önkormányzat.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) középtávú fejlesztési programjában az egyik jelentős cél, hogy lehetőleg biztosított legyen az uniós normák szerint a sürgős hívásra való kiérkezés tizenöt percen belül. A mentőszolgálat 2003-as jelentése a 210 mentőállomást építészeti alkalmasságuk szerint minősítette, s mindössze nyolcvanhetet talált megfelelőnek. 107 korlátozottan alkalmas, míg 16 teljesen alkalmatlan. Az OMSZ főigazgatója még az elmúlt évben kereste meg a mosonmagyaróvári önkormányzatot, hogy a szolgálat beruházási programja keretében felújítaná a városi mentőállomást, vagy újat építene helyette. A tervek szerint az állam és az önkormányzat fele-fele arányban vállalna részt a mintegy 100 millió forintos beruházásból.
Az egészségügyi miniszter a közelmúltban jelentette be: a tárca több mint 254 millió forintot fordít nyolc új mentőállomás építésére és további 24 milliót négy mentőállomás felújítására. Ennek keretében Csepel, Emőd, Jászárokszállás, Pécsvárad, Pusztaszabolcs, Csákvár, Ercsi és Mosonmagyaróvár jut új állomáshoz.
A mosonmagyaróvári mentőállomás épülete mára megérett a teljes rekonstrukcióra, hiszen jelenlegi formájában már csak korlátozottan alkalmas feladatára. Mészáros Lajos állomásvezető a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a mentőszolgálat 1962-ben költözött az egykori Arany Ökör étterem udvaráról a jelenlegi, Csaba utcai épületbe. Itt akkor már a kórház egy részlege működött, emellett kaptak helyet a mentők is. Az öt kocsiállású állomást a Nisa típusú mentőautókra tervezték, így a garázsok az új járművek méreteinek mára nem felelnek meg. Emellett az elmúlt több mint négy évtized alatt az épületen csupán kisebb javítások, festések történtek, ezért mára rendkívül leromlott az állapota. A környékbeli építkezések és a jelentősen megnövekedett forgalom miatt a falakon mára ujjnyi repedések éktelenkednek, több helyen leesett a csempe és a vakolat is. A leromlott állapot mellett az állomás ma már a jelenlegi létszám mellett nem felel meg az előírásoknak.
A szakemberek szerint a jelenlegi állomás átépítése és felújítása helyett gazdaságosabb egy teljesen új objektum építése. Az állomásvezető hangsúlyozta: mindenképpen a jelenlegi helyen szeretnék azt felépíteni, hiszen kiváló a megközelíthetősége, a kórház szomszédságában helyezkedik el. Az új telephelyen hosszú távon szeretnék megvalósítani az úgynevezett egy belépési pontú sürgősségi ellátást. A mentőszolgálat és a kórházi sürgősségi osztály együttműködésével a betegek jóval gyorsabban megfelelő ellátást kaphatnak. Az integrációval a mentők diszpécserszolgálata irányítaná a beérkező hívásokat, így mindenki a megfelelő szintű, legrövidebb időn belüli ellátáshoz jutna.
Az önkormányzat szintén szeretné, ha megépülne az új mentőállomás. Szabó Miklós polgármester a Kisalföldnek elmondta: a város jövő évi és a 2008-as költségvetésébe is beterveznek e célra 25–25 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom