Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

A Rashevski tangó

Sok humorral, szórakoztatóan meséli el a film a Rashevskik történetét, kutatásukat identitásuk, zsidó gyökereik és hagyományaik értelme után. Franciaországban a tavalyi év meglepetésfilmje volt A Rashevski tango. Igazi, nagy mozi, gyönyörű képekben, Michael Galasso (Szerelemre hangolva, Chungking Express) varázslatos zenéjével.
rendező: Sam Garbarski

forgatókönyvíró: Philippe Blasband, Sam Garbarski
operatőr: Virginie Saint-Martin
zene: Michael Galasso
producer: Diana Elbaum
vágó: Ludo Troch

szereplő(k):
Rudi Rosenberg (Ric Rashevski)
Tania Garbarski (Nina)
Hippolyte Girardot (Antoine)
Selma Kouchy (Khadija)
Ludmila Mikaël (Isabelle)
Michel Jonasz (Simon Rashevski)
Daniel Mesguich (David Rashevski)
Natan Cogan (Dolfo)
Laurence Masliah (Rosa)

A film sztorija

Ha van igazi liberális zsidó család, hát a Rashevskik azok. Mégis, a 81 éves Rosa nagymama halála teljesen felkészületlenül éri a gyerekeket és az unokákat. Ugyanis - bár Rosa mama a vallást és különösképpen rabbikat egész életében szívből utálta - mindenki megrökönyödésére egy zsidótemetőben váltott sírhelyet magának. Ráadásul szembesülniük kell az elkerülhetetlen kérdéssel: vajon melyik hagyományos szertartás szerint kellene eltemetni a nagyit?

Rosa halálával intenzív vallási útkeresés indul a Rashevskik életében, kezdve Nina kinyilatkoztatásával, miszerint hithű zsidó családot akar alapítani, egészen Ric és muszlim barátnője fordulatos kapcsolatáig. Hogy a helyzet tovább bonyolódjon, a nagymama temetésén felbukkan Antoine, a család nem zsidó barátja, és azonnal beleszeret a régen látott Ninába. Amikor megtudja, hogy a lány csak zsidó férfihoz hajlandó hozzámenni, természetesen megpróbál megoldást találni. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - nadja

"Képzeljünk el egy családot, ahol az ortodox, és a hite hagyott szemlélet is megfér a házban, még egy goj családtaggal együtt is, aki a családfő nagymama halála után átveszi a családi ünnepek szervezését, s maga válik a zsidó hagyományok követésének legszebb példájává. Az utóbbi
példa csak kis eleme azoknak a változásoknak, amit a nagymama halála idéz elő négy fal között. A nemzeti és faji hovatartozás kérdéseit feszegeti a film sajátos, finom eszközeivel úgy, hogy az események miértje, a valós, a mindennapi, és a történelmi háttér szinte érintetlen marad. Használja elemeit, de olyan emberien nyúl a rendező a témához, hogy a történetek szálain csak épp átsejlik mindaz, ami a hithű, hagyománykövető zsidóságot és az izraeli népet láthatatlanul is összeköti és emlékezteti.

Az eddig biztosnak tűnt családi kör talajt vesztve kapaszkodik az asszony emlékképébe. Tagjainak identitása, a családi értékeket és hagyományokat újra értékelve, a világi vagy vallásos életmód határmezsgyéjén forgácsolódik szét és új elvek, példák születnek."
A teljes cikk

mozinet.hu - Kostyál Andrea

"Muszlimok, keresztények, egy alkoholbeteg és a reménytelenül szerelmes vezéregyéniség, Dolfo bácsi (Nathan Cogan) bátran süppednek bele a Rashevski-féle olvasztótégelybe, ahol az édes szurka-piszka, irónia és finom szexualitás mindennapos vendég.

Garantálom, hogy A papa szolgálati útra ment című filmből átemelt karakterek tömény szórakoztatásban, befogadható, önfeledt és megható pillanatokban részesítik majd a vetítőből mosolyogva távozó nézőt. Jó mulatság, férfi munka volt."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ripoff Raskolnikov–Nagy Szabolcs

Tovább olvasom