Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A Rábaközben irtják a parlagfüvet

A rábaközi ingatlantulajdonosok odafigyelnek arra, hogy környezetükben ne tenyésszen a parlagfű. Ez derült ki a Kisalföld által megkeresett településeken. Csornán, a szemleutunkon csak az Prangyal-temetőnél láttunk néhány szálat.
Vásárosfaluban eddig nem kellett parlagfű miatt intézkednie a helyi jegyzőnek. Edvén néhány figyelmeztetésre volt szükség, Dénesfán viszont már büntettek, kétszer. Beledben elegendő volt a figyelmeztetés, ahogy Csornán is. A védekezést belterületen elmulasztók akár 750 ezer forintra is bírságolhatók.
Dénesfán két esetben járt el a jegyző parlagfű miatt. Mindkétszer külföldi állampolgárokat büntetett meg, ötven-ötvenezer forintra. Miután ezt nem fizették be a tulajdonosok, az összeget ráterhelték ingatlanjaikra. „A kényszerkaszálást elrendeltem és kiróttam a bírságot, de ennek nem lett foganatja – mondta el a Kisalföldnek dr. Gál László körjegyző. – Ha legközelebb sem irtják a parlagfüvet az érintettek, nagyobb összeget állapítok meg büntetésként, hiszen a rendeletnek érvényt kell szerezni.”
A csornai polgármesteri hivatalban megtudtuk: idén négy felszólítást postáztak parlagfűügyben. A megadott határidő lejárta után ismét ellenőrzik a területeket, ha a tulajdonosok nem végzik el a mentesítést, bírságolnak az illetékesek. Tavaly néhány ilyen eset volt. A hivatal munkatársainak tapasztalata az, hogy a helybeliek ebben az évben önként eleget tesznek kötelezettségeiknek, ezért bírságra még nem volt szükség. Egy évvel ezelőtt főként a külföldiekkel voltak gondjai a csornai hivatalnak, de ma már ők is „megtanulták a rendet”.
Vágon és Rábasebesen idén nem kellett bírságolni parlagfű miatt, tudta meg lapunk Pető Attila körjegyzőtől. Tavaly ezzel szemben számos alkalommal büntetett a hatóság a két községben. Páliban csupán egyszer bírságoltak, ott közérdekű védekezést is elrendeltek, melynek költségét ráterhelik az ingatlanra.
A közelmúltban változott a törvényi előírás a bírság mértékével kapcsolatban. A rendeletalkotók a fertőzött terület nagyságától teszik függővé a bírság mértékét. Eszerint belterületen 50 négyzetméterig 20 ezer, 50 és 100 négyzetméter között 50 ezer a bírság maximális összege. 100-tól 200 négyzetméterig 100 ezer forintra is bírságolható a tulajdonos, az e fölötti fertőzött területek gazdája pedig akár 750 ezer forintot is fizethet.

Szinte nem találtunk

Saját terepbejárásunk tapasztalatai szerint Csorna kritikus területein, ahol a korábbi években bőven találtunk parlagfüvet, most valóban nem tenyészik. Néhány héttel ezelőtt a Botond utcában pár szál látható volt, de már azokat is lekaszálták. Csupán az Prangyal-temető melletti parkolóban sikerült lencsevégre kapni a növényt. Ám itt is látszik, hogy kaszálják az ingatlant.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2007-ben 14 ezer közalkalmazott veszítheti el a munkáját

Több minisztérium a működési kiadásainak 10 százalékát is elveszítheti, így több ezer fős… Tovább olvasom