Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A Rába nincs veszélyben

A győri Rába Járműipari Holding Nyrt.-t nem fenyegeti az a veszély, mint a Molt, hogy ellenséges kivásárlás áldozata legyen. Pintér István elnök-vezérigazgató a Kisalföld felvetésére azt mondta: „Pillanatnyilag ilyenről nem tudunk."

A Rába tőzsdén jegyzett cég, részvényeinek több mint a fele szabad forgalomban van, a piacgazdaság törvényei szerint e részvényeket elvileg bárki felvásárolhatja. A tőzsdei tankönyvek szerint ellenséges kivásárlásnak az minősül, ha a menedzsmentet megkerülve közvetlenül a tulajdonosokkal egyezkedik a felvásárló. A menedzsmentet elbocsátja, a tulajdonába került céget pedig beolvasztja vállalatbirodalmába.

Ahogy a Rába erősödik, eredményei egyre jobbak lesznek, nyilván a részvényei iránt is nagyobb lesz a kereslet, ami módosíthat a tulajdonosi összetételen, ez azonban nem ellenséges kivásárlás.

Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója
A közelmúltban egyébként módosult a Rába nyrt. tulajdonosi szerkezete. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (London, Egyesült Királyság) tíz százalékot meghaladó részesedése megszűnt a győri székhelyű nagyvállalatban. A salgótarjáni SVTWamsler Háztartástechnikai Zrt. pedig azzal, hogy június végén 1 millió 462 ezer 446 darab Rába- törzsrészvényt vásárolt, 10,52 százalékos részesedésre tett szert a Rába nyrt.-ben.

A társaságnak továbbra is tulajdonosa a győri önkormányzat, amely a részvények 7,19 százalékát mondhatja magáénak. Időről időre felmerül, hogy Győr eladja részvénycsomagját, ez azonban még nem következettbe.

– Napirenden van a város Rába- részvényeinek eladása, erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a részvénycsomag szakmai befektetők kezére kerül, s nem spekulánsokéra, a győri gyár biztonsága ugyanis mindennél fontosabb – nyilatkozta B orkai Zsolt győri polgármester, aki elmondta azt is, amennyiben döntés születik az eladásról, kikérik a Rába véleményét.

Koloszár Tamás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaküldte Sólyom a vagyongazdálkodási törvényt

Sólyom László visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A… Tovább olvasom