Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Rába készen áll az új eljárásra

Eredménytelennek nyilvánította a honvédség gépjárműparkjának fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárást a honvédelmi tárca beszerzési és beruházási hivatala. A pályázaton a Rába Jármű Kft. is részt vett.
A Honvédelmi Minisztérium döntését Bese Ferenc, a hivatal vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a beszerzés tárgya az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott. A tendert 2000 októberében írták ki, amikor még 12 ezer gépjármű beszerzését tervezték, közel 230 milliárd forint értékben. A szaktárca jelenleg már csak körülbelül ötezer járművet kíván vásárolni. Emellett időközben a beszerzésre tervezett gépjárműfajták aránya, valamint a műszaki feltételekre megfogalmazott igények is megváltoztak. Az eredménytelennek nyilvánított eljáráson a Rába Jármű Kft. mellett többek között az Ikarus, az Iveco, a MAN és a Tatra is indult.
A döntést érdeklődésünkre Steiner László, a Rába vezérigazgatója nem kívánta kommentálni. Deák Attila, a cég befektetési kapcsolattartója elmondta: a minisztérium közbeszerzési eljárása a közúti, illetve a terepjáró gépjárművek szállítására vonatkozott. A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint szeptemberben új eljárás kezdődik, amelynek eredménye az idei év végére vagy a jövő év elejére várható. Deák Attila hangsúlyozta: a Rába messzemenően figyelembe veszi a Magyar Honvédség érdekeit és tudomásul veszi, hogy a megváltozott körülmények hatására a minisztérium új tenderrel új eljárást indít.
Az eredménytelennek nyilvánított közbeszerzési eljárásról megkérdeztük Győr polgármesterét, mivel az önkormányzat a Rába rt. egyik meghatározó tulajdonosa. Balogh Jó-

zsef – aki a város országgyűlési képviselője is – korábban lapunknak azt nyilatkozta, hogy az értékesítési gondok miatt nehéz helyzetbe került cégeken a kormány úgy tudna segíteni, ha megfelelő gazdasági környezetet teremtene, illetve azonos vagy közel hasonló feltételek esetén a honi társaságokat látná el megrendelésekkel. Ez utóbbira példaként a polgármester éppen a Rábát említette. A Honvédelmi Minisztérium döntésével kapcsolatban Balogh József a Kisalföldnek tegnap elmondta, hogy az okokról már tájékozódott a szaktárcánál, ahol megtudta, az eljárás a kedvezőtlen ajánlatok miatt lett eredménytelen, de nem zárult le, nem törölték. A polgármester is megerősítette az információt: a jövőben új tenderrel új pályázatot ír ki a beszerzési hivatal.
„ A nagy múltú győri cég közel egy évszázada szállít katonai járműveket a magyar hadseregnek, és továbbra is készen áll arra, hogy világszínvonalú termékeivel hozzájáruljon a honvédség gépjárműparkjának korszerűsítéséhez. "

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gladiátor 2. Crow nélkül

Az Oscar-nyertes Gladiátor producerei bejelentették, hogy a nagysikerű film folytatását tervezik -… Tovább olvasom