Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A PSZÁF tovább vizsgálja az MFU tevékenységét

A piramisjátékkal megvádolt mosonmagyaróvári bejegyzésű külföldi cég dokumentumait vizsgálja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Ha bebizonyosodik, hogy engedély nélkül kínáltak kedvező hiteleket, akár tízmilliós büntetést is kaphatnak.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az 1999. évi CXXIV. törvény alapján lakossági bejelentésekre alapozottan piacfelügyeleti eljárást indított annak megállapítására, hogy a mosonmagyaróvári székhelyű MFU Kft. folytat-e a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény hatálya alá tartozó pénzügyi szolgáltatási vagy kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet (Kisalföld, 2007. január 19.). Az eljárás eredményes lefolytatása érdekében ismételten kérnek minden hiteligénylőt, aki az MFU Kft. bármely üzletkötője útján hitelhez jutott, vagy hitelkérelmet nyújtott be, a hitelszerződés, vagy a rendelkezésre álló egyéb dokumentumok beküldésével tegyen bejelentést a felügyelet ügyfélszolgálatán.
A PSZÁF-nál egyébként olyan igénylővel még nem találkoztak, aki ténylegesen megkapta volna a kért hitelt, bár a regisztrációs díjat többségük még tavaly novemberben kifizette. A felügyelethez múlt pénteken juttatta el a cseh cég az általuk kikért dokumentumokat, jelenleg még tart a vizsgálat. További lépéseket csak ezek áttanulmányozása után tehetnek. Ha megállapítják, hogy a cégnek nincs megfelelő engedélye, eltiltják a társaságot ettől a tevékenységtől: maximum 10 millió forintos bírságot szabhatnak ki. Ha tevékenységük a büntetőtörvénybe ütközik, feljelentést tesznek a rendőrségen.
A magyar MFU szlovákiai leányvállalata, a SNÚR a kedvezőként reklámozott hitelt havi 6,9 százalékos kamattal adja, ami éves szinten 82,8 százalékos kamatot jelent. Összehasonlításképpen: az átlagos szlovákiai banki hitelek éves kamata ma 8–12 százalék között mozog. Emellett a SNÚR 6000 koronás kezelési költséget is kér, melyet előre kell kifizetni.
Eközben az MFU sajtóosztályának közleménye úgy fogalmaz: „minden tekintetben szeretnénk megfelelni a magyar jogszabályoknak, ezért ideiglenesen leállítottuk tevékenységünket Magyarországon, ami biztosan hátrányosan érintette ügyfeleinket”. A kft. továbbra is arra hivatkozik, hogy társaságuk nem hitelszolgáltató és nem közvetlen üzleti képviselője a befektetőknek, hanem hitelközvetítéssel foglalkozik saját nevében, saját számlára, s közvetítésük eredményeként az ügyfél lehetőséget kap hitelszerződés megkötésére közvetlenül a hitelezővel. „Véleményünk szerint elsősorban a hitelezőnek kell bejelentkeznie a felügyeletnél, amennyiben határon átnyúló hitelfolyósítással akar tevékenykedni Magyarországon. Ismereteink szerint Magyarország az egyetlen ország az Európai Unióban, amely ezt a tevékenységet engedélyhez köti” – áll a közleményben. A PSZÁF feltételét a befektetők tudomásul vették, és folyamatosan dolgoznak a regisztráción, melyet megnehezít, hogy ez az engedélyeztetési forma Csehországban új dolognak számít. „Egy nemzetközi válságcsoport” dolgozik az ügyön – állítja az MFU.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom