Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A prostitució miatt vb-vízumot vezetne be az EU

Ideiglenes vízumkötelezettség bevezetését fontolgatják Romániával és Bulgáriával szemben a nyári labdarúgó világbajnokság idejére szólóan.
Bár a két tagjelölt a tervek szerint 2007-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, a szigorítást Németországban és Brüsszelben is indokoltnak tartják, hogy meggátolják a kelet-európai prostituáltak beáramlását Németországba.

Franco Frattini igazságügyi EU-biztos júniusra és júliusra szólóan vezetne be vízumkötelezettséget a román és bolgár állampolgárokkal szemben. Szerinte az intézkedés - kiegészítve a fokozott határ menti fegyelemmel - segítené a „szörnyűséges bűntények" megelőzését, a prostitúcióval kapcsolatos probléma kezelését. A világbajnokságra kiadandó külön tartózkodási engedély 45 napra szólna.

Az Európai Bizottság az igazságügy-miniszterek április 27-i találkozójára terjeszt elő javaslatot, ennek részeként kerülhet terítékre az ideiglenes vízumkötelezettség bevezetésére vonatkozó ajánlás.

Románia és Bulgária az Europol prostitúciós feketelistáján szerepel, Moldáv Köztársasággal, Ukrajnával, Oroszországgal és Albániával együtt. A hat ország közül négy esetében - a kivétel Románia és Bulgária - eleve vízumkötelezettség van érvényben. A hat országot az Europol 2005-ben jelölte meg „a szexuális kizsákmányolás céljával az EU-ba szállított áldozatok fő származási helyeként".

Az Europol jegyzékében Németország fő célországként szerepel, a prostituáltak iránti kereslet pedig várhatóan jelentősen megnő az idén nyári labdarúgó világbajnokság idején, amikor várhatóan több millió futballrajongó tartózkodik majd Németországban.

„Kénytelenek vagyunk vízumkötelezettséget bevezetni olyan harmadik országokkal szemben, amelyek a nő- és gyermekkereskedelem melegágyai" - mondta Franco Frattini. „Nem adhatok névsort, hiszen nem kívánok egyetlen lehetséges származási országot sem megszégyeníteni, de mindannyian tudjuk, hogy Európa keleti határvidéke a prostitúció egyik származási helye."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom