Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A Primag a biogazdákért

Hazánkban mintegy 1200 biogazdaság működik, az ökológiai termeléssel megművelt terület nagysága pedig egyre nő, ez mutatja, hogy a természet is védő agrártevékenység, igazi tiszta hasznot hoz.
Az összes megművelt területhez képest ma még hazánkban nem túl elterjedt az ökológiai gazdálkodás, de gazdaságilag stabil lábakon áll egy jó biogazda. Egyre többen be is látják: ez a magyar mezőgazdaság kitörési pontja. Miért? Többek közt azért, mert egyre több az olyan vásárló, akit érdekel, mit is fogyaszt valójában. Az ellenőrzött biotermék pedig garanciát jelent. Az unió szigorúan meghatározta, hogy biogazdálkodás csak ellenőrzött termelési mód lehet. Csak olyan módszert szabad alkalmazni, ami nem szennyezi a környezetet, nem jár egészségügyi kockázattal.

Levendulateás permetezés

Vegyszerek nélkül is megoldható a növényvédelem és a gazdáknak sokféle lehetőségük van arra, hogy ezt a tudományt elsajátítsák. Például a krumplibogár távoltartásának egyik módja, hogy levendulateával permetezik be a burgonyát. Leveleinek illata így megtéveszti a krumplibogarat. Más kártevők ellen pedig elég a természetes ellenségeiket telepíteni a területre, például a katicabogarat. Lehet, hogy még így is egyszerűbbnek tűnik egy erős vegyszer bevetése, de az nemcsak használ, árt is. A biogazda eljárásai viszont védik nemcsak saját hasznát, közös környezetünket is.

Vetőmagok széles kínálata

Azaz, ha visszanyúlunk a gyökerekhez, nagyapáink tudásához, Magyarország Európa biokertje lehet. Jelenleg azonban Argentína, Kína, Burkina Faso látja el az európai biopiacok nagy részét. Ahhoz, hogy ez megváltozhasson, a Primag Kft. a saját eszközeivel járul hozzá, az ökológiai gazdálkodás szigorú feltételeinek megfelelő biovetőmag biztosításával. Győrben a Czuczor Gergely utca 18–24. szám alatt vagy a 96/618-860-as telefonszámon a részletekről, az aktuális vetőmagkínálatról és a biovetőmagokról is tájékoztatást adnak a Primag szakemberei. Praktikus információk találhatók a www.primag.hu internetes honlapon is vagy elektronikus levélben kérdések küldhetők a cégnek a primag@primag.hu címre.

R. Z.

Biomintabolt: természetes táplálékok
Termékeik, a bioélelmiszerek forgalmazásával is segíti a Primag a biogazdákat. Naturpont nevű mintaboltjában (www.naturpont-biobolt.hu) Győr-Marcalvárosban a posta mellett a természetes táplálékok változatos kínálatából válogathat a vásárló. Érdemes megkóstolni ezeket a natúrfinomságokat, színesíteni vele étkezéseinket az egészség megőrzése érdekében, ugyanis évente körülbelül két-három kiló mérget veszünk magunkhoz a vegyszerezett terményeken keresztül. Sajnos többnyire látszattáplálékot fogyasztunk, jóllakott éhezők vagyunk, de ezen könnyű a Naturpont segítségével változtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

edzőcsere csornán az újabb zakó után

Tovább olvasom