Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A prémiumévek és a munka

„Ismerősöm létszámleépítés miatt prémiumévek-programba kényszerül. Egy mozgó, fenekén megülni nem tudó ember, nem tudja, mi lesz vele. Dolgozhat-e a prémiumévek alatt valamilyen legális formában, hogy legyen valami rendszeres elfoglaltsága?
Olvasói kérdés
„Ismerősöm létszámleépítés miatt prémiumévek-programba kényszerül. Egy mozgó, fenekén megülni nem tudó ember, nem tudja, mi lesz vele. Dolgozhat-e a prémiumévek alatt valamilyen legális formában, hogy legyen valami rendszeres elfoglaltsága? Például AM-könyv, megbízási szerződés, vállalkozói igazolvány."


Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettese lapunk megkeresésére a következő tájékoztatást adta: a prémiumévek-programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény adja meg a választ.

A programban részt vevők továbbra is közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, illetve munkaviszonyban állnak korábbi foglalkoztatójuknál, azonban ennek feltételei eltérnek az eredeti jogviszonyhoz képest.

Lényeges eltérést jelent a jogviszony határozott idejűsége, megszűnésének jogcímei – ideértve például az új elhelyezkedést, a nyugdíjjogosultság elérését –, valamint egy nem teljes munkakör betöltésének kötelezettsége, amiért cserébe azonban a programban részt vevő meghatározott mértékű – köztisztviselő esetében havonta korábbi illetménye 70 százalékának megfelelő – juttatásban részesül.
A törvény alapján a prémiumévek-programba történő belépésre 2005. január 1-je és 2008. december 31. között kerülhet sor.

Tekintettel arra, hogy a konkrét kérdésből egyértelműen nem derül ki, hogy a kérdező milyen jogviszonyból választotta a prémiumévek-programban való részvételt, ezért annyit lehet számára válaszolni, hogy a további munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése (AM-könyv, megbízási szerződés, egyéni vállalkozás) a foglalkoztatására egyébként irányadó szabályok szerint lehetséges.

Ha például köztisztviselő a programban részt vevő, akkor a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény előírásai lesznek mérvadóak a további jogviszonyok létesítésénél. A prémiumévek-programról bővebb információk olvashatóak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján (www.szmm.gov.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés történt a Hungaroringen

15 ember került a budapesti Szent László kórházba. A kórház ügyeletes orvosa elmondta, hogy… Tovább olvasom