Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A polgármestert hűtlen kezeléssel gyanúsítják

Veresegyház első emberét 120 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. Az ügyészség még nem döntött - írta a Népszabadság.
A lap csütörtöki számában megjelent írás szerint az ügyészség tavaly visszadobta az ügyet, de a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság másodjára is vádemelési javaslattal élt a függetlenként megválasztott Pásztor Béla ellen, aki l965-től áll a település élén.

A most befejezéséhez közeledő büntetőügy előzménye egy ingatlaneladás, amelyet Pásztor - állítólag a képviselő-testület felhatalmazása nélkül - 1996-ban nyarán kötött az S+G Ingatlanbefektetési és Forgalmazó Kft.-vel. A szerződésben az önkormányzat vállalta kötbér kikötésével a villamosenergia-, az ivóvíz-, a csatorna- és a gázhálózat kialakítását, amelyek nem készültek el. Az S+G jogutódja, a Somody Kft. 2003 őszén bírósághoz fordult az 1996-os szerződéskötés óta eltelt 2670 nap után járó 267 millió forint kötbérért.

A képviselőtestület erről 2005 szeptemberében szerzett tudomást, amikor Somody Imre és a település közös Misszió Egészségügyi Központ Kht-jából a vállalkozó ki kívánt szállni. A polgármester ekkor beszélt először a testület előtt a kötbérperről, hangsúlyozva, hogy igen előnyös megoldást találtak. Somody ugyanis hajlandó volt lemondani a csaknem kétszázmilliós üzletrészről és a 267 milliós kötbér jelentős részéről, ha a papíron szereplő 105 milliója mellé kap még 122 milliót. A pénz kifizetését pedig a perben kötött megegyezés alapján fizette ki az önkormányzat, így 30 millió forint áfát takarítva meg.

A polgármester szerint ezzel a település járt jól, mert egymilliárdos értéket képviselő vagyonhoz jutott.

Több helyi képviselő azonban hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2007 decemberében feljelentést tett. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság elévülésre hivatkozva a nyomozás elrendelését elutasította, de a megyei főügyészség az eljárás lefolytatására adott utasítást, mert a vélelmezett vagyoni kár a kötbér tényleges kifizetéskor következett be. Az eljárás 2008 végére be is fejeződött, s bár az áfa-csalást és okirat-hamisítást nem állapították meg, a hűtlen kezelés miatt Pásztor ellen a rendőrség vádemelési javaslatot tett, amit most megismételt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhező juhokat mentettek az állatvédők

Feltehetően hosszabb ideje nem gondozta senki azt a birkanyájat, melyből szerdára 21 jószág pusztult… Tovább olvasom