Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A plasztikai sebészet áldozatai

Plasztikai műtéten átesett tíz személyből nyolcan elégedettek az operáció eredményével, amennyiben a beavatkozás előidézte változás nyomán jobban el tudják fogadni énképüket, javul közérzetük, társadalmi elfogadottságuk. A beavatkozás egészségügyi következményeit illetően azonban csaknem minden második személy őszintén megbánta, hogy előzetesen nem tájékozódott a lehetséges mellékhatásokról, az esetleges komplikációkról – derül ki az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának honlapján ismertetett felmérésből.
A felmérés eredeti célja az volt, hogy kiderítsék, vajon pontosan mi a különbség a páciensek elvárásaiban, amikor csak kozmetikai beavatkozást igényelnek, illetve ha betegként tényleges plasztikai sebészeti ellátásra szorulnak. A résztvevők körében 301 kozmetikai beavatkozás (mell-, illetve has-plasztika, ajakfeltöltés) történt, és nyomon követtek 316 olyan beteget, akiknél komolyabb nőgyógyászati, ortopédiai, szemészeti plasztikai beavatkozást, helyreállító műtétet kellett elvégezni.

A két csoport tagjai nagyjából hasonló élményekről számoltak be, a műtét előtti viselkedésük, a helyzethez való hozzáállásuk is nagyjából hasonló volt. A beavatkozás előtt csaknem minden beteg (91 százalék) pontosan tudta, hogy mire vállalkozik, de a későbbiekben csak 50 százalékuk tudta felidézni azt, hogy vajon tájékoztatták-e olyan lehetséges szövődményekről, mint például a későbbi vérzések (48 százalék emlékezett), a hányinger, hányás (42 százalék), illetve az esetleges vérrögképződés (34 százalék).

A műtét után valamilyen szövődményt panaszoló betegek 35 százaléka nem tudta elvégezni napi teendőit, 32 százaléka kimerültnek érezte magát, 27 százalék pedig távol maradt a munkától a lábadozás ideje alatt. Bár a megkérdezett 617 páciens 80 százaléka elégedettnek mondta magát a műtét utáni eredménnyel, közel 40 százalék kifejezetten bánta, hogy nem volt eléggé körültekintő, és nem járt jobban utána, mi minden merülhet fel a műtét kapcsán és nyomán. A felmérésből az is kiderült, hogy a pácienseknek alig több, mint ötöde (28 százaléka) nézett utána, vagy ellenőrizte az adott sebész munkájára vonatkozó referenciákat, így aztán a megkérdezettek fele jogosan aggódott később, hogy vajon lesznek-e nála mellékhatások, komplikációk. A vizsgálat alanyai arra hivatkoztak, nem akarták udvariatlannak, gyanakvónak látszó kérdéseikkel kényelmetlen helyzetbe hozni az orvost, aki iránt bizalmat kellene mutatniuk. Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke, dr. Roxanne Guy szerint a pácienseknek bátrabban kellene tudakozódniuk az orvostól, egyrészt annak jártasságát, másrészt a műtét lehetséges kockázatait, esetleges alternatíváit illetően.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A raktár megy, a könyvtár marad A város nem mondott le arról, hogy legyen egy új tékája, 8 milliárd az ára

Sopron Horváth Ferenc Új könyvtár építése csak a hosszú távú tervekben szerepel, ezért még évekig a… Tovább olvasom