Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

A pityergő teve története

A különleges dokumentumfilm tulajdonképpeni főszereplője egy kis teve, akiről a mamája nem akar gondoskodni. A mongol sivatagban élő nomádok megható módon törődnek vele, az anyához még egy zenészt is hozatnak a városból. A zene hatására a teve végül magához fogadja kicsinyét.
rendező: Luigi Falorni, Byambasuren Davaa

forgatókönyvíró: Luigi Falorni, Byambasuren Davaa
operatőr: Luigi Falorni
zene: Marcel Leniz, Marc Riedinger, Choigiw Sangidorj
producer: Tobias Siebert, Natalie Lambsdorff, Evi Stangassinger
vágó: Anja Pohl

szereplő(k):
Janchiv Ayurzana (Janchiv)
Chimed Ohin (Chimed)
Amgaabazar Gonson (Amgaa)
Zeveljamz Nyam (Zevel)
Ikhbayar Amgaabazar (Ikchee)
Odgerel Ayusch (Odgoo)
Enkhbulgan Ikhbayar (Dude)
Uuganbaatar Ikhbayar (Ugna)

A film sztorija

Egy nyár a Góbi sivatagban, Mongólia déli részén. Egy nomád család segédkezik a tevék születésénél. Az egyiknél komoly nehézségekbe ütközik a kicsi világrahozása. Miután mégis megszületik a kis tevebébi, anyja nem akar tudomást venni róla, nem eteti, és nem gondozza. A hagyomány szerint, a mongolok ilyenkor hívnak egy hegedűst, hogy játékával elbűvölje a nőstényt, akiben a zene hatására talán újra feltámadnak az anyai ösztönök.

A pityergő teve története elsősorban a mongóliai nomádok életét mutatja be, bizonyos részekben azonban fény derül az ulánbátori városlakók életének körülményeire is, amely a rendszerváltás utáni változásokat láttatja. Mongóliában a népesség fele ma már városokban él, ahol a globalizáció hatásai - előnyök és hátrányok - egyre nyilvánvalóbbak. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - efes

"A keservesen megszületett kis teve szívfacsaró történetén keresztül
bemutatott nomád mindennapok mellett van még egy fontos vonulata a filmnek, gyaníthatóan kapcsolódva Davaa tévés múltjához, ez pedig a városlakó mongolok életének az ütköztetése a nomádokéval. Míg a nomádok csontból készült egyszerű játékokkal, kártyázással ütik el a végtelen időt, mindössze a nagypapának van egy ütött-kopott rádiója, addig a városiak (értsd sok jurta egy halomban, de van villany) már televíziót néznek, hűtőszekrénybe pakolják a tevehúst, a kumiszt és a jégkrémet. Amikor a kisunokát a nagyapja beszalajtja a városba, hozzon elemet a rádióba, a kis nomád elkerekedő szemmel mered a tévében futkározó farkasra (No, megállj csak!), és hazatérve kéri apját, vegyenek ők is televíziót. Közben a kis teve sorsa is jobbra fordulni látszik, a film végén pedig az apa lelkesen szereli a jurtára a parabolaantenna irdatlan tányérját. A világ megállíthatatlanul változik, ez azonban jelen esetben nem baj, hiszen ha nem változna, Byambasuren Davaa különleges és különös filmjét se láthatnánk. És ez bizony nagyon nagy kár lenne... "
A teljes cikk

mozinet.hu - Kostyál Andrea

"Tehetetlenséggel kevert magányosság elevenedik meg, mellőzve a giccset. A rendezők – jó érzékkel – nem éltek az olcsó folklór lehetőségével. Nem akartak áldokumentumfilmet, mint Robert Flaherty a Nanukban (1922) vagy Buňuel a Föld kenyér nélkülben (1932). Történetmesélős natúr mozit készítettek, amatőr szereplőkkel, akik olykor feszengve néznek a kamerába, de pont ez adja meg a bájos alaphangulatot. Igényesen megrajzolt életkép, melyben a vegytiszta mikrovilág 87 percben üzen a technicizált metropoliszoknak. A nomád lét elementáris ösztönöket rejt: az élni akarást és az élet szeretetét."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes ügyfélkapu percek alatt

Az elektronikus adózásról tartottak tájékoztatást az APEH megyei igazgatóságán. Tovább olvasom