Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A Pireneusok gerince

Érdemes odafigyelni Andorra természeti látnivalóira, így az Ordesa Nemzeti Park vízesésére.

Az Andorra névről a legtöbb embernek a vámmentesen beszerezhető áruk bevásárlóparadicsoma jut eszébe. Pedig érdemes odafigyelni a kis állam természeti látnivalóira is.

A Pireneusok között megbúvó miniország hegyi ösvényei télen, nyáron fantasztikus élményt kínálnak a túrázni, síelni vágyóknak. A Coma Pedrosa  2942 méterével a legmagasabb pontja Andorrának.
Kis falucskától indulva rododendron- és áfonyabokrokkal szegélyezett, hegyi patakokkal szabdalt ösvényen haladva jutunk el az erdőhatár szélén álló menedékházhoz.

A fák közül kiérve már kinyílik a panoráma, és egy kis tó partján megpihenve csodálatos látvánnyal körítve fogyaszthatjuk el elemózsiánkat. Utunk felén itt már túljutva (2375 m) kicsit nehezebb, sziklás terepen érünk az Estany Negréhez, a Fekete-tóhoz, mely nevét a vízben sötétlő fekete kövekről kapta. A tengerszemtől nagyszerű kilátást nyújtó keskeny, lépcsőzetes gerincen küzdhetjük fel magunkat az akár már szeptember végén behavazott csúcsra. Jutalmunk a nagyszerű látvány, a Pireneusok sajátos vonulatai, ormai.

Tiszta időben láthatjuk a Maladéta-csoport 3000 méter feletti havas csúcsait, és kis szerencsével lencsevégre kaphatjuk a napjainkban visszatelepített és szigorúan védett szakállas saskeselyűt is.
Aki fáradságot nem kímélve kis hazánktól ilyen messze jutott, szánjon rá időt, hogy a Pireneusok déli részén, már spanyol területen lévő Núriába eljusson. A 2000 méter magasan fekvő egykori zarándokhelyre csodálatos mészkő szurdokon keresztül, patakon átívelő régi kőhidakon át baktathatunk fel. Itt öko- és faunamúzeum, különböző, itt honos állatok és fantasztikus környezet várja a vállalkozó kedvűeket. Sőt! A még bátrabbak innen 28 km hosszú túrával a két országot elválasztó, természetes határt alkotó Pireneusok főgerincén átkelve francia oldalra juthatnak a Caranca-szurdok fantasztikus sziklái között.

Rengeteg szebbnél szebb hely várja még az ide utazókat. Az Ordesa Nemzeti Parkban a 3355 méter magas M. Perdito lábánál zubogó Lófarok-vízesés vagy az Aigües Tortes Nemzeti Park tengerszemei, meredek falú völgyei. A hangulatos hegyi falvakban román kori építészeti remekek között bolyonghatunk, kis éttermeikben a helyi specialitásokat kóstolgathatjuk. Akit egyszer megérintett ez a vidék szépségével, nyugalmával, érintetlenségével, vissza fog ide vágyni!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint demonstrálnak a sertéstartók

A sertéstartók ismét demonstrációra készülnek, mivel újra 265–270 forintra esett vissza az… Tovább olvasom