Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

A petesejt konzerválása

Szülészet-nőgyógyászat - A fogamzó (reproduktív, termékeny) korban lévő nőknél számos megbetegedés léphet fel, amelyek kezelése során károsodhat a petefészek működése. Mindezek új kihívás elé állítják a biológusokat: milyen úton lehet a kezelések után biztosítani, hogy a gyógyult nők gyermeket vállalhassanak?
A petesejt konzerválása, mely pár évvel ezelőtt még kísérleti stádiumban lévő módszer volt, mára rutineljárássá vált számos országban. Előnye, hogy a mélyhűtve tárolás partner nélkül is megvalósítható, ellenben hátrány lehet, hogy az időigényes petefészek-stimuláció hátráltatja az oki kezelés megkezdését. A petesejt mélyfagyasztásának, konzerválásának és felhasználásának nehézségét mutatja, hogy bár 1986-ban megszületett az első magzat, aki mélyhűtött és felolvasztott petesejt megtermékenyítéséből származott, szerte a világon igen alacsony a sikeres beavatkozások száma. Hazánkban 2005-ben jött világra az első újszülött ilyen jellegű megtermékenyítés után, és számuk az elmúlt pár évben alig gyarapodott.


Jelenlegi problémák

Részben a törvényi szabályozás kibogozhatatlansága hátráltatja a meddőségi centrumok munkáját, részben az, hogy az eddig alkalmazott fagyasztási módszerek igen alacsony petesejttúlélést biztosítottak. A petesejt egy relatíve nagyméretű sejt magas víztartalommal, aminek következtében erősen sérülékeny. Különleges konzerváló oldatokat (krioprotektív anyagok) és fagyasztási módszereket dolgoztak ki a felhasználási eredmények javítása érdekében, de a sejtek a jégkristályok képződése következtében károsod(hat)nak. A lassú fagyasztást és gyors kiolvasztást követően a túlélés és megtermékenyülés ugyan 50% körül van, de a terhességi arány a 10%-ot sem éri el.


Új módszer

Napjainkban elterjedőben van egy merőben más módszer a petesejtek és preembriók fagyasztására, a vitrifikáció, amely szignifikánsan magasabb túlélési arányt (64–69%) és terhességi rátát biztosít.

Szintén újabb, de még fejlesztés alatt álló módszernek tekinthető az éretlen petesejtek fagyasztása. Az éretlen sejtek kisebb térfogattal és következményesen kevesebb víztartalommal bírnak, így a krioprezerváció közbeni jégkristályképződés kisebb „kárt" tehet bennük. Kiolvasztás után mesterséges érleléssel érett, megtermékenyítésre alkalmas petesejtek hozhatók létre. A másik, szintén fejlesztés alatt álló eljárás a „munkafázisok" sorrendjében tér el az előbbitől: a petefészekből kinyert éretlen sejtek előbb érlelésen esnek át, majd az érett sejtek fagyasztása történik meg.


Időveszteség nélkül

Mindkét módszer további előnye, hogy nem szükséges a petefészket stimulálni, így nincs időveszteség az oki terápia kezdése előtt, akár a ciklus második feléből származó éretlen petesejtekkel is elvégezhető az eljárás. Nem szabad azonban elhallgatni, hogy bár a részeredmények felettébb biztatóak, igen kevés terhességről számoltak be a fentebb leírt módszerekkel létrehozott petesejtek kiolvasztása, megtermékenyítése és beültetése után.

Dr. Kőrösi Tamás szülész-nőgyógyász főorvos, a győri Kaáli Intézet orvos igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agyi keringészavar gyakori halálok

Az alsó végtagok verőérbetegségei után tekintsük át sorban a többi testrész arterioszklerózisát. Tovább olvasom