Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

A pénzügyi kultúráról tanácskoznak Visegrádon

Közös nyilatkozatot írtak alá a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) által a pénzügyi kultúra fejlesztéséről szervezett tanácskozáson csütörtök délután Visegrádon.
A dokumentumot Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék (ÁSZ)igazgatóhelyettese, Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára és Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke látta el kézjegyével.

A szándéknyilatkozat egyebek mellett leszögezi: a pénzügyi kultúra széleskörű fejlesztése alapvető össztársadalmi érdek, ezért az állami intézményeknek összehangoltan kell felhasználniuk erőforrásaikat a cél érdekében. Mérsékelni szükséges azokat a nemzetgazdasági kockázatokat, amelyek az állampolgárok nem kellően megalapozott, illetve a potenciális kockázatok nem teljes körű ismeretében meghozott pénzügyi döntéseiből erednek - hangsúlyozzák a dokumentumban.

A megállapodás fő célja, hogy a pénzügyi kultúra fejlesztésének nemzetközi szinten is egyedülálló, magyar modelljét kidolgozzák és megvalósítsák - rögzítették.

A kétnapos zártkörű tanácskozás első napján Domokos László, az ÁSZ elnöke a közpénzügyi ellenőrzésről és társadalmi felelősségvállalásról, Varga András, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) osztályvezetője a kormányzati ellenőrzésekről, míg Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese az adóhatóság pénzügyi kultúra erősítésében játszott szerepéről beszélt.

A délutáni kerekasztal-beszélgetésen Doubravszky György, az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának igazgatója a pénzügyi kultúráról szólva Ausztriát hozta példának, ahol az induló vállalkozásokhoz az első évben kétszer is kimennek az adóhivataltól, de nem büntetni, hanem segíteni.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese arról számolt be, hogy a magyar adóhatóság szintén gyakorolja a proaktív ellenőrzést, szem előtt tartva a "jó adófizetővé válást".

Szalay György, az MNB osztályvezetője a pénzügyi kultúra hazai helyzetét jellemezve úgy fogalmazott: az emberek zöme egy lapostévé vásárlására több figyelmet fordít, mint egy hitelfelvételre.

Németh Erzsébet, az ÁSZ igazgatóhelyettese szerint a pénzügyi kultúrára viselkedési és erkölcsi kategóriaként is kell tekinteni. Kutatásaik alapján nagyon kiszolgáltatottnak nevezte a hazai pénzügyi termékek fogyasztóit.

Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a kockázatokkal kapcsolatos ismereteket hiányolva megjegyezte: sokan még mindig nem ismerték fel, hogy "nagy hozamot csak nagy kockázatvállalással lehet elérni".

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a pénzügyi ismeretek iskolai elsajátíttatására és szemléletváltásra egyaránt szükség van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz és autó ütközött, egy ember meghalt

Frontálisanütközött egy autóbusz és egy személygépkocsi csütörtök este Somogyváron. Tovább olvasom