Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A Pendelyes is „örökítő”

Sikeresen pályázott programjai megszervezésének anyagi hátterére a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület a Nemzeti Kulturális Alapnál.
Hatszázezer forintot nyert a Nemzeti Kulturális Alap Örökítő elnevezésű pályázatán a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület. Az összegből hagyományőrző programokat finanszíroznak; többek között ebből szervezik a Soproni Táncfórum programjait, a táncházi sorozatot, valamint a Pendelyes táncegyüttes műsorait a Sopron környéki településeken. Sipos Ferenc elnök a Kisalföldnek elmondta, korábbi tapasztalataik azt mutatják, hogy azok a művészeti iskolások, érdeklődők, gyerekek, fiatalok és felnőttek egyaránt, akik részt vesznek programjaikon, nemcsak megismerkednek, illetve elmélyítik tudásukat a különböző népek, nemzetiségek kultúrájában, hanem megtanulják elfogadni a másságot is, a másféle gondolkodást, a művészetek sokféleségét.
A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület a Pendelyes nép-

táncegyüttes mellett működő, annak tevékenységét segítő civil szervezet. Megalakulása óta segíti az együttes munkáját támogatással, térítésmentes munkavégzéssel, programok szervezésével, lebonyolításával. Évek óta szerveznek nyári művészeti, hagyományőrző táborokat, ahol a gyerekek néptáncot és néphagyományokat tanulhatnak és ismereteket szerezhetnek a népélet, a kézművesség területéről. Ugyancsak többéves hagyományuk, hogy határon túli táncosokkal szerveznek közös programokat. Különösen szoros kapcsolatot ápolnak a vajdaszentiványi gyerekekkel és adatközlő zenészekkel, táncosokkal, valamint a marosvásárhelyi Napsugár táncegyüttes tagjaival. Az egyesület nevéhez fűződik a Soproni Néptáncfesztivál is, mely mára a régió ismert és elismert művészeti rendezvénye, ahol színvonalas műsorral szórakoztatják a csoportok a nézőket, ezen túlmenően komoly szakmai kapcsolat alakul ki az együttesek között. Mindennek célja – fogalmazott az elnök –, hogy a gyermekek és fiatalok, szülők, nagyszülők, az érdeklődők a néphagyományok, a népművészet különböző területeivel komplexen ismerkedhessenek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak zárt ülésen voltak láthatók Szilvásy bizonyítékai

A kancelláriaminiszter szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy nem a rendőrség "tolta rá"… Tovább olvasom