Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A pedagógusok bírálnak és parlamenti vitát követelnek

A Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) elfogadhatatlannak tartja a költségvetési egyenlegjavító program pedagógusokat sújtó intézkedését, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) pedig parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.
Az MKSZSZ-t meglepte a pedagógus-életpályamodell elhalasztására vonatkozó bejelentés - olvasható az érdekképviselet elnökének keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében. Tóth József emlékeztet rá, hogy a júniusi pedagógustüntetés követelései között szerepelt a közszféra egészére vonatkozó 20 százalékos béremelés, ami a demonstrációt akkor bírálók szerint kevesebb volt, mint amennyit a kormány a pedagógus- életpályamodellel kapcsolatban adni kívánt.

A közlemény szerint a pedagógusoknak még a túlórákkal együtt is "megváltást jelentett volna" az életpályamodell által felkínált többletpénz. A miniszteri bejelentés azonban "mézesmadzaggá silányította a pedagógus életpályamodellt".

Tőrös Szilárd, az FDSZ elnöke felhívással fordul a parlamenti képviselőkhöz, hogy rendkívüli ülésen tekintsék át a nemzeti köznevelési törvény előkészítését és a fenntartói státus változtatásának várható hatásait.

Az FDSZ keddi állásfoglalásában javasolja, hogy állítsanak fel az ügyben egy parlamenti vizsgálóbizottságot.

Az FDSZ a gyakorlóiskolák révén mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban érdekelt, ezért - mint írták - sajnálják, hogy nem hívták meg a szervezetet a köznevelés átalakításáról, illetve szakmai testületeinek újraszabályozásáról szóló egyeztetésre. Az érdekképviselet elnöke aggodalmasnak tartja, hogy az oktatási kormányzat a gyakorló iskolák ügyét a tanév kezdetéig nem rendezte megnyugtatóan.

Matolcsy György múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány a jövő évi hiánycél eléréséhez 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot hajt végre. Ennek egyik elemeként a kormány a pedagógusok bérének emelését jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány a pedagógusok 2013. szeptember 1-jével tervezett béremelésének elhalasztásával próbálja betömni a jövő évi költségvetésen keletkezett lyukakat. Az érdekképviselet arra kérte a kormányt: gondolja át a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetésének az elhalasztását is.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfőn jelentette be, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezik. A PSZ elnöke ezen a héten egyeztet a kérdésben a PDSZ elnökével, és tárgyalnak a közoktatás többi ágazati szakszervezetével is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az életpályamodell bevezetéséig halasszák el a köznevelési törvényt

A jogszabály 2013. szeptember 1-jétől többletmunkát ad a tanároknak, ezt ellentételezte volna az… Tovább olvasom