Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

A pécsi Kodály Központ orgonája jövőre készül el

Jövő év augusztusára készül el a tervek szerint a pécsi Kodály Központ koncertorgonája, melyet egy vállalkozó házaspár építtet tragikus körülmények között elhunyt fiuk emlékére.

"Hat orgonagyárral vettük fel a kapcsolatot, hogy tekintsék meg a helyszínt és adjanak ajánlatokat a hangszer méretére, készítésének költségeire vonatkozóan" - mondta Szamosi Szabolcs, a beruházás szervezésével megbízott orgonaművész kedden Pécsen a Kodály Központban, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az intézményben tartott kedd esti koncerten három vállalkozás képviseltette magát, a többiek szakembereit a következő hetekben várják Pécsre. Emellett maguk a megrendelők is látogatást tesznek az érintett vállalatoknál, hogy személyesen győződjenek meg az ott folyó munka magas színvonaláról. Ezt követően dől el, mely cég, vagy cégek vehetnek részt a kivitelezésben.

Szamosi Szabolcs hangsúlyozta, nem cél, hogy grandiózus hangszer kerüljön a koncertközpontba. "Olyan, kiváló minőségű orgonára van szükség, amely egyaránt képes zenekarok kíséretére és önálló orgonakoncertek megtartására" - mutatott rá.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere utalt rá, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program nagyberuházásaként mintegy 6 milliárd forintból épült Kodály Központba eredetileg terveztek orgonát, de az anyagi okok miatt mégsem épült meg.

Hozzátette: Scheffer Ferenc és felesége a közelmúltban azonban azzal kereste meg őt, hogy ők megépíttetnék a hiányzó orgonát. A felajánlásukat a város közgyűlése köszönettel elfogadta.

"Abban a helyzetben vagyunk, hogy egy házaspár az egyetlen gyermeke elvesztése okozta katartikus élmény hatására orgona formájában állít emléket elhunyt fiának. Ez példátlanul nagy gesztus, melyhez hasonlót Pécsen az elmúlt időszakban nem tett senki" - fogalmazott a politikus.

Scheffer Ferenc könnyeivel küszködve, elcsukló hangon beszélt arról, hogy reményeik szerint a hangszer méltó emléket állít a tavaly nyáron, egy vakbélműtét szövődményeibe belehalt fiuknak és valamelyest számukra is megnyugvást hoz majd.

"Bízom benne, hogy minden, az orgonából kijövő hang rá fog emlékezni, s aki hallja örömét leli benne" - mondta.

Scheffer Ferenc korábban az MTI-nek beszélt arról is, hogy amit ő és felesége életen át tartó munkával keresett, és amit gyermekük örökölt volna, most a városnak adják, a szükséges források előteremtéséhez vagyonelemeiket is értékesítik. A hangszer fiuk, Scheffer Péter nevét viseli majd és születésnapján orgonakoncertet szerveznek.

Végh Antal, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. orgonaépítő mestere a sajtótájékoztatót követően újságíróknak azt mondta: a Kodály Központ koncerttermébe eredetileg egy négy manuálos, hetven regiszteres orgonát terveztek, ma egy három manuálos, ötven-hatvan regiszteres hangszer lenne optimális. Egy ilyen orgona 200-300 millió forintba kerül.

A szakember a hangszerek királynőjének is nevezett orgonáról általánosságban annyit jegyzett meg, hogy a készítéséhez szükséges nagy anyagmennyiség, a komoly szakértelemmel és tapasztalattal párosuló kivitelezői munka miatt minden idők legdrágább hangszere.

"Az orgonának ráadásul a különböző korokban a legkülönbözőbb funkciókat kellett felvállalnia, ma pedig azt várják tőle, hogy a lehető legsokoldalúbb legyen" - jegyezte meg Végh Antal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan megsérült egy elgázolt kislány Kecskeméten

Súlyos koponyasérüléssel szállítottak kórházba egy kislányt, akit egy személygépkocsi elgázolt… Tovább olvasom