Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

A PDSZ aggódik a köznevelési törvény javasolt módosítása miatt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aggódva figyeli azokat a jeleket, amelyek a közoktatás állami fenntartásba és állami irányítás alá kerülését kísérik - közölte Mendrey László, a tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-vel annak kapcsán, hogy kormánypárti képviselők a köznevelési törvény módosítását kezdeményeztek.
A törvény módosítását pénteken kezdeményezte a fideszes Hoppál Péter és a kereszténydemokrata Michl József; az Országgyűlés honlapján közzétett javaslat a járások és járási kormányhivatalok megszervezése, az állami közfeladat-ellátással összefüggő intézményfenntartás mellett jogtechnikai okokat sorol a változtatásokat indokolva. A képviselők szerint a járási kormányhivatalok 2013. január 1-jével történő létrejötte miatt szükséges egyes, ezen a szinten hatékonyan ellátható köznevelési ágazati hatósági feladatoknak a járási szintre való telepítése.

Mendrey László a törvényjavaslattal kapcsolatban közleményében azt írta, nem feladatuk azzal foglalkozni, hogy ez a kezdeményezés mennyire "egyéni", és mennyire szolgál meghatározott párt-, illetve ideológiai célokat. Dolgunk viszont - fogalmazott - újra és újra felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy olyan pedagógiai kísérlet alanyává kívánják tenni az alap- és középfokú intézményeket, azok tanulóit, pedagógusait, a szülőket, s így végül az egész társadalmat, amely "többször látványosan megbukott" Magyarországon. Legutóbb úgy jó húsz éve - jegyezte meg.

Az érdekvédő szerint az a konok elhatározása a jogalkotónak - amellyel egy súlyosan centralizált oktatásirányítást hoz létre, központilag meghatározott, mindenki számára kötelezően elsajátítandó tananyaggal, a mindenkori miniszter által kiválasztott tankönyvekből, egy központi akarat (ideológia) mentén - kudarcra van ítélve.

Szerinte amit rá akarnak erőltetni az iskola világára, az nem nevel önállóan gondolkodó, kreatív embereket, nem segíti a társadalom, az ország fejlődését, hanem a megosztottságot betonozza be, olyan világ képét vázolja fel, melyben a mindenkori központi akarat (ideológia) határozza meg a létet és a tudatot. Jó húsz évvel ezelőtt pont egy ilyen világot számoltunk fel, jól tettük - zárta állásfoglalását a PDSZ elnöke.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Inkubátorházat adtak át a volt tatabányai tejüzemben

A volt tatabányai tejüzem területén működő 24 kisvállalkozás ügyviteli, tárgyalási körülményeinek javítására készült inkubátorházat adott át csütörtökön a Turul Invest Kft., a telephely tulajdonosa. Tovább olvasom