Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A PC alkotója nem készít több PC-t?

A vállalathoz közeli források szerint az IBM megválna PC-gyártó üzletágától.
A Nagy Kék várhatóan 1-2 milliárd dollárt kér majd a részlegért, amelybe az asztali gépek mellett a noteszgépek gyártása, értékesítése tartozik. A vállalat két lehetséges vevővel folytat tárgyalásokat, amelyek közül az egyik a kínai Lenovo -- állítják az ügyletet közelről ismerők. Az IBM szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt, elmondása szerint a vállalati szabályzat értelmében pletykákkal kapcsolatban nem ad ki információkat.

A személyi számítógépes divízió az IBM forgalmának 12 százalékát adja, az üzletág már évek óta alig-alig termel nyereséget. Az idei évre elemzők 100 millió dollár adózás előtti veszteséget várnak a részlegtől. Szakértők már korábban is felvetették, hogy a cégnek meg kellene válnia ettől az üzletágról, a vállalat vezetői azonban ragaszkodtak hozzá, mondván az ügyfelek elvárják a vállalattól ezeket a termékeket. A számok azonban az IBM-vezetők ellen beszélnek: a cég részesedése ma már mindössze 5,6 százalék a PC-piacon, miközben a két legnagyobb gyártó, a Dell és a HP 16 százalék körüli részesedéssel rendelkezik.

Az IBM 1981-ben alkotta meg a PC-t, azonban a cég mára elvesztette vezető szerepét ezen a piacon olyan gyártókkal szemben, mint a Dell és a HP. Ahogy a PC-k terjedtek, és a mindennapok részévé váltak, az árak csökkentek, és az elérhető nyereség is drasztikusan visszaesett. Az elmúlt 23 év alatt sokan kritizálták az IBM-et azért, mert Intel processzorokra és Microsoft szoftverre építette a PC-t, amely lehetőséget adott a versenytársaknak arra, hogy kompatibilis rendszereket építsenek.

A napokban került nyilvánosságra a Gartner piackutató vállalat előrejelzése, amely a PC-piac konszolidációját jövendölte. A Gartner úgy véli, az elkövetkező évek során több jelentős PC-gyártó is el fog tűnni a piacról, mivel a növekedés le fog lassulni, és sokan nem fogják bírni az árversenyt. A piackutató vállalat elemzője felvetette, hogy a HP vagy az IBM a jövőben esetleg önálló vállalattá szervezi vagy eladja PC-gyártó részlegét, akkor az IBM határozottan cáfolta, hogy ilyen lépésre készülne. A Gartner a nagy amerikai gyártók visszaszorulását és a kisebb, helyi érdekű cégek -- mint amilyen a kínai Lenovo -- előretörését várja.

Forrás: HWSW

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mécsestartó filccel

Egy egyszerű üvegpohár és barkácsfilc az alapja ennek a bájos, könnyen elkészíhető mécsestartónak. Tovább olvasom