Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

A passió Máriája Győrben

Vastapssal köszönte meg a lelkes közönség Maia Morgenstern győri zsinagógabeli Kabaré tejszínnel című produkcióját, amit A passió Máriája egy fiatal román költő, Mircea Dinescu verseiből állított össze a Fényírók Fesztiváljára.
Maia Morgenstern
Az eredeti program szerint Maia Morgenstern egy fiával közös, Omar Khayyam perzsa matematikus-költő műveire komponált színpadi előadással lépett volna fel az idei Mediawave-en. Ehelyett meglepetésként a bukaresti zsidó színház művésznője – aki a Mel Gibson-filmben nyújtott alakításával vált világhíressé – egy hangulatos költői „kabarét" hozott Győrbe, mégpedig tejszínhabbal.
Már az első zongorafutamoktól különös élményben volt része a győri Művészetek Szentélyében (egykori zsinagógában) szombaton összegyűlt közönségnek.

Maia Morgenstern, A passió szelíd és fájdalmas arcú Máriája művészetének egy másik oldalát mutatta meg: a derűs, bohém, harsány, a hangjával, humorával megáldott asszonyt, aki bohóckodni, örülni, táncolni, énekelni és szeretni egyforma belső energiával tud, aki pajzánul mászik fel a zongorára, aki mély átéléssel öleli magához az egykori szent hely büszke oszlopait.

Maia Morgenstern otthonosan „épült bele" a helyszínbe, a valóságdíszletbe. Szerelmet, boldogságot, őrületet játszott egyszerre, az itt élők számára is ismerős közép-kelet-európai szenvedélyt, amitől más volt a hangja az olykor-olykor franciás sanzonoknak, mást jelentett egy-egy mókás mozdulat, mást a bolondos rögtönzések.

Szólt a zongoramuzsika, miközben „Mária" arról énekelt, hogy az angyalok hibáinkat javítani szállnak a földre és elöregednek szép elveink, sár szeretnénk lenni Isten csizmáján, miközben bakancs- és priccsszagú, kesernyés az ország, és a jövő a bunkofonjámboraké. Énekelt arról is, hogy „a kommunisták a templomban rejtőzködnek és készek felbérelni bárkit a kapitalizmus törvényei szerint".

Maia Morgenstern Dinescu szavaival figyelmeztetett mindenkit: vigyázzunk az átkelésnél, (milyen időszerű!), nehogy eltaposson bennünket a mentőautó.

Maia Morgenstern nemcsak hiteles, hanem sokoldalú művész is: vidám, hálás és szerény. Ez derült ki az előadás utáni beszélgetésen is, ahol a művésznő a Rómer-házban egybegyűlteknek mesélt többek között színpadi szerepeiről, a jó rendezőről, a családjáról, gyermekeiről, illetve arról, hogy a két hívásból miért éppen Győrt választotta most. Megígérte, jövőre újra eljön a folyók városába.

(A művésznővel készített interjút a Kisalföld egyik későbbi lapszámában közöljük.)

Korábii anyagok >>

A Názáreti Jézus utolsó 12 órája (2004-03-24) >>
A Passió hatására vallott egy gyilkos (2004-03-28) >>
A Passió két hete (2004-04-14) >>
A passió Máriája Győrbe érkezik (2004-04-13) >>
Kisalföld Online fórum: A passió (2004-03-27) >>
Passió: Sikerre ítélt keresztút (2004-03-27) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adók és szabályok

Az uniós csatlakozással megváltozó adózási szabályokról tartottak tájékoztatást csütörtökön… Tovább olvasom