Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A passió

A passió Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének.
Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik.

Jézust Pilátus, Palesztina római kormányzója elé vezetik, aki meghallgatja a farizeusok ellene szóló vádjait. Felismervén, hogy politikai konfliktussal került szembe, Pilátus Heródesnek engedi át az ügyet. Heródes visszaküldi Jézust Pilátushoz, aki Jézus vagy Barabás, a bűnöző közötti választás elé állítja a tömeget. A tömeg Barabás szabadulása és Jézus elitélése mellett dönt.

Jézust átadják a római katonáknak, akik megkorbácsolják őt. A felismerhetetlenné vált Jézust ismét Pilátus elé vezetik, aki bemutatja őt a tömegnek mintha azt mondaná: „ennyi nem volt elég?" Nem. Pilátus az egész kérdéssel kapcsolatban mossa kezeit és megparancsolja embereinek, hogy teljesítsék a tömeg óhaját.

Jézusnak átadják a keresztet és utasítják, hogy vigye végig Jeruzsálem utcáin, fel a Golgotára. A Golgota hegyén Jézust a keresztre szegezik és szembesülnie kell az utolsó kísértéssel: a félelemmel, hogy Atyja elhagyta. Sikerül leküzdenie a félelmet, Máriára, Szent Anyjára tekint és kimondja a szavakat, amelyeket csak ő érthet meg egészen: „Elvégeztetett." Aztán meghal: „A kezedbe ajánlom lelkemet." - hangzik el.

Halálának pillanatában a természet is gyászol: „a föld megindul, a kősziklák repedeznek".

Info

A Newmarket Films az Egyesült Államokban 2004. február 25-én, Hamvazószerda napján mutatta be a filmet 3006 mozi 4643 termében. A produkció az első két napon 26,6 millió dolláros kiemelkedő bevételt hozott, az első hétvége után pedig az első öt nap bevétele meghaladta a 117 millió dollárt. A legtöbb európai országban március eleje és április közepe közötti, húsvét előtt időszakra tűzték ki a filmpremierjét.

A passió forgatókönyvét Mel Gibson rendező-producer készítette Benedict Fritzgeralddal együttműködésben. A film Krisztus életének utolsó tizenkét óráját mutatja be a Szentírás Máté, Márk, Lukács és János Evangéliumai alapján.

A film minden szereplője azon a nyelven beszél, amelyet a cselekmény idejében valóban beszéltek: a zsidók, köztük maga Jézus és a tanítványok is arámi nyelven, a rómaiak pedig a latin nyelven. A görög, amelyen a kor értelmisége többnyire beszélt nem volt lényeges a történet szempontjából.

A filmet teljes egészében Olaszországban forgatták, két fő helyszínen: Materán és Rómában, a Cinecittá Stúdióban. A keresztre feszítés jeleneteit Dél-Olaszország Basilicata tartományában, a gyönyörű Matera városában forgatták, közel ahhoz a helyhez, ahol Pier Paolo Pasolini forgatta a Máté evangéliuma (Il Secondo Vangelo di Matteo) című filmjét 1965-ben. Jeruzsálem egyetlen hatalmas díszletét a híres Cinecittá Stúdióban, Róma külterületén építette fel Francesco Frigeri látványtervező és Carlo Gervasi díszlet építész.

Ez az egyetlen terjedelmes épületegyüttes magában foglalja a Templomot, ahol Krisztus tárgyalása az egyházi bíróság előtt lezajlik, a Pilátus palotája előtti udvart, ahol a kihallgatások folytak, valamint azt az elkerített udvart, ahol Krisztust ütlegelik és megkorbácsolják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztivál Koós nélkül

A megyeszékhely tavaszi fesztiválján már a második nagyon várt esemény marad el balesetek miatt.… Tovább olvasom