Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A parlamentnek joga van az alkotmányozáshoz

Az emberek 58 százaléka szerint az Országgyűlésnek felhatalmazása van arra, hogy új alkotmányt alkosson - derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült országos közvélemény-kutatásából.

Míg júniusban a választópolgárok 67 százaléka tartotta szükségesnek egy új alkotmány elfogadását, az MTI-hez szerdán eljuttatott felmérés szerint novemberre a támogatók aránya 55 százalékra csökkent. Az ellenzéki pártok szavazótáborai ebben a kérdésben nem kedvenc pártjukhoz húznak, hanem a többségi véleményhez.

A megkérdezettek 55 százaléka szerint szükség van új alaptörvényre, s csak minden harmadik véli feleslegesnek az alkotmányozást. A kormányzó pártok ebben az ügyben megtartották korábbi táborukat - a Fidesz-szimpatizánsok 65 százaléka ért egyet -, és nagy számú ellenzéki szavazó szimpátiájára is számíthatnak.

A Jobbik-tábor 69, az MSZP-szimpatizánsok 44 százaléka szerint szükség van új alkotmányra. Igaz, az új alkotmány kontúrjaiban már nem biztos, hogy egyetértenek. A status quo őrzését csak az LMP képviseli, s ebben támogatóinak 64 százaléka egyetért.

A választópolgárok 58 százaléka szerint a jelenlegi Országgyűlésnek van felhatalmazása az új alkotmány elfogadására. Miközben az ellenzéki pártok vitatják a parlament jogosultságát, szavazótáboruk támogatónak mutatkozik: az MSZP és a Jobbik táborának fele szerint a tavasszal megalakult Országgyűlés rendelkezik alkotmányozási felhatalmazással, és ezzel az LMP-tábor 62 százaléka is egyetért. A Fidesz-szimpatizánsok 70 százaléka szerint is van felhatalmazása az Országgyűlésnek az új alkotmány elfogadására - olvasható a felmérésben.

A közvélemény-kutatást november 15. és 18. között készítette a Nézőpont Intézet, reprezentatív mintán, ezer ember telefonos megkérdezésével.

Olvasóink írták

 • 3. totel 2010. november 26. 08:16
  „Ébresztő !!

  http://www.youtube.com/watch?v=_etJOrD1u4Y&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=HUBCn4uB974&feature=related”
 • 2. totel 2010. november 25. 07:18
  „nem kell új alkotmány, hanem vissza kell térni a legitim Szent Korona Alkotmányunkhoz a jelenlegi illegitim sztálini tákolmány helyett !!!!

  http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php”
 • 1. miracle 2010. november 24. 20:15
  „Ez a kérdés kb annyit ér, mint hogy: "kell-e változtatni az ország sorsán"? Kell hát. És jobb legyen vagy rosszabb? Ja, az nincs a felmérésben.
  Fenti közv.kutatás helyesen így nézett volna ki:
  1. Kell-e új Alkotmány?
  2. Ha igen, akkor így és ilyen amit a fidesz-MKP akar?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A brit Királyi Bábakollégium Geréb Ágnes szabadon bocsátását követeli

A brit Királyi Bábakollégium (Royal College of Midwives, RMC) Geréb Ágnes azonnali szabadon… Tovább olvasom