Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

A parlament döntött az adómódosításokról

Az Országgyűlés hétfőn 211 igen, 152 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénycsomagot, vagyis a 2010-es adómódosításokat.

A legfontosabb változás, hogy a jelenlegi 1,7 millióról 5 millió forintra emelkedik a legalacsonyabb (17 százalékos) adókulcsba tartozó jövedelmek felső határa. A cafeteria rendszer adómentessége megszűnik, így például a meleg étkezési jegy után 25 százalékos adót kell fizetni januártól. Az Országgyűlés hétfői döntése alapján 2010-től változnak az személyi jövedelemadó sávhatárai és kulcsai. Így az adót az összevont adóalap után továbbra is két kulccsal kell majd számítani. Az alsó sávhatár 1 millió 900 ezer forintról 5 millió forintra emelkedik. Az alsó kulcs 18 százalékról 17 százalékra, a felső pedig 36 százalékról 32 százalékra csökken. A 32 százalékos felső kulcs tartalmazza a magánszemély megszűnő 4 százalékos különadójának megfelelő mértéket is.

További változás az adórendszerben, hogy csak most került a törvénybe az egészségügyi hozzájárulás jövő évi eltörlése. A parlament szavazott a béren kívüli juttatások 25 százalékos megadóztatásáról. A cafeteria-rendszeren belül az üdülési csekk, a munkahelyi képzés, a helyi közlekedési bérlet, az iskolakezdési támogatás, az étkezési jegyek, valamint az önkéntes pénztári (egészségpénztár, magánnyugdíjpénztár) befizetések maradnak meg, de ezek után a munkáltatónak 25 százalék adót kell fizetnie.

Szintén újdonság, hogy megszűnik a hideg étkezési utalvány, viszont az eddigi értékével (6000 forint) megemelkedik a melegétel-utalványok havonta adható összege, ami így 18 ezer forint lesz - de ez után is adót kell fizetni. A törvénycsomag rendelkezései alapján januártól 5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék, megadóztatják az adóparadicsomba menekített jövedelmeket, a helyi iparűzési adót pedig az adóhatóság szedi be, ám annak teljes összege az önkormányzatoknál marad. Az eredeti tervekkel szemben a kereskedelmi szálláshelyek áfája júliustól 18 százalékra csökken, vagyis az alapvető élelmiszerek és a távfűtés mellett a kedvezményes sávba kerül. Januártól a gázolajt terhelő jövedéki adó 7,2, míg a cigaretta adója 9,7 százalékkal emelkedik.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. kolombela 2009. június 30. 23:51
  „moderálva off”
 • 38. load 2009. június 30. 23:12
  „37. kolombela 2009.06.30. 22:09
  A hozzászólásod személyeskedő részével nem foglalkoznék.
  Ne képzeld azt, hogy a külhoni magyarság kultúráját, egzisztenciáját, politikai szimpátiáját tekintve egy homogén egész!
  Vannak olyanok is, akik román, szlovák, ukrán, szerb pártokra szavaznak.
  Akik magyar pártokra, már azoknak is van több választási lehetőségük.
  RMDSZ vagy MMP.
  Meg vannak olyanok, akik tojnak az egész romám-magyar-szlovák-magyar-szerb-magyar cirkuszra és csak élni akarnak.
  Ott ahol születtek és konfliktus mentesen, a lehető legjobban.
  Tojnak a Szász Jenőkre, Bugár Bélákra, Csáki Pálokra, Tőkésre, Markó Bélára, VMDSZ-re, VMDK-ra, UMDSZ-re.
  Tojnak a magyarországi - a választási esélyük növelése érdekében a nemzeti kártyát kijátszó - pártokra is.
  Mert ha Magyarországon egy párt választókat kíván toborozni és Trianon revíziójával fenyegetőzik, az érsekújvári magyarnak kell magyarázkodnia a szlovák szomszédja előtt.
  Immáron sokadszor.
  De nem akarja.
  Hagyják őt békén az egész baromsággal! Szlovákiában él már X éve. Ott is akar meghalni. A szlovák szomszédot - akivel vagy jóban van, vagy nem - úgysem tudja kizavarni a házából. Vele kell élnie. Szlovákiában is meg Magyarországon is.
  Trianon revíziójára már többedszer kiderült, hogy semmi esély.
  De, ha egy párt ezzel kampányolva választásokat akar nyerni, tegye ezt a saját kockázatára és ne az ő bőrükre.”
 • 37. kolombela 2009. június 30. 22:09
  „Load
  Aki sokat képzel magáról, az te vagy. Asszimiláció ugye? Akkor csak azt nem értem, ha a leszakított területeken élő magyarság be akar olvadni egy adott ország nemzetébe, akkor mi a fenének játszogatnak különböző pártosdit, politikásdit, egyszerűen legyenek tagjai valamelyik nagy nemzeti pártnak, nem kellene eljátszaniuk a nemzetiségi identitásukat. Szerintem te nem vagy észnél. Én csak megjegyeztem, hogy remek ,,nemzeti érzelmű" kormányunk már megint lenyelte a békát és még egy nyavalyás jegyzéket sem adtak át tiltakozás címen. Erre te elkezdesz okoskodni és a csúcs az asszimiláció.

  Primax
  Ha szigorúan vesszük a dolgot, akkor az USA valóban mesterséges állam, -akiknek meghódítói mondhatni kiirtották az őslakosokat- de lakosságának összetétele létező nemzetiségekből tevődik össze, akik a mai napig is -főleg a nagy városokba- külön negyedekben laknak. Ne legyen kétséged afelől, hogy ha a szlovákok megtehették volna, akkor ők is eltüntették volna az általuk bitorolt területről a magyarságot. Csak hát nem a késő középkorban éltek és akkor még szlovákok sem léteztek.”
 • 36. Primax 2009. június 30. 21:40
  „kolombela #30 írta :
  " Szlovákia a szlovákoké, ez így igaz, csak hogy szlovákia egy mesterségesen létrehozott államalakulat, mesterséges népcsoporttal."
  Akkor az USA, az - vajon - mi ? ? ?”
 • 35. load 2009. június 30. 20:23
  „33. kolombela
  Én sem azért írogatok ide, hogy másoktól tudjam meg, hogy én mit gondolok bizonyos dolgokról.
  A 30. hozzászólásod második bekezdésében meg kell tudnom, hogy gyűlölöm a magyarságot.
  Ember!, észnél vagy?
  Mondd el inkább a heti lottó számokat, ha ekkora zseni vagy! Túl sokat képzelsz magadról.
  Amit a 32-ben írtam azt negatívumként élem meg.
  Magyar belpolitikai célok érdekében ellehetetlenítjük a határon túliak életét.
  Ha a határon túliak számára elfogadhatatlan a magyarországi nemzetiségi politika (inneni és túli), akkor számukra - a nyugalmuk és békéjük érdekében - egyetlen lehetőség marad.
  Az asszimiláció.
  Hogy nem beszélek a vakvilágba, arra itt egy cikk:
  http://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=28525
  De vannak személyes élményeim is.
  Ősszel három hetet csavarogtam Hargita-Kovászna megyében.
  Sokakkal beszélgetve, a kint élők véleménye az volt, hogy az együttélést az üzletfelekre, falubeliekre és a szomszédokra kellene hagyni.
  Ne a magyarországi pártok mondják meg, hogy ők hogyan köszönjenek a móc szomszédnak.”
 • 34. Zaraki_Kenpachi 2009. június 30. 19:24
  „jockey, én csak azt hiszem el, ami szakmai berkekben megjelenik, a politikus kontra bulvársajtó csak fölös ijesztegetés.”
 • 33. kolombela 2009. június 30. 17:48
  „load 32-höz
  Azt már megszoktam, hogy veled szemben senkinek nem lehet igaza, mert te mindent jobban tudsz. Sőt azt vettem észre, hogy versenyt űzöl abból, hogy hányszor véled azt, hogy igazad van.
  Ez a hozzáállás amit képviselsz már hatvan éve fenn áll, ezért is teszik meg a szlovákok azt amit megtesznek.
  Nem lehet ellenük mondani semmit, mert bosszút állnak a Felvidék magyarságán. Nagyon rossz politika volt mindig és ma is az.
  Egy biztos, minél jobban próbálják elszlovákosítani Felvidéket, annál nagyobb az ellenállás. Sajnos találunk ellenpéldát is, jelen esetben Bugár árulását.
  Persze ebben sem lesz igazam veled szemben, de ez engem egyáltalán nem érdekel. Én nem azért szólok hozzá egy témához, hogy másokkal szemben igazam legyen, hanem azért, hogy mások megismerjék alláspontomat, véleményemet egy témával kapcsolatban.
  Úgy is lehet egy ellenvéleményt kifejezni, hogy nem fikázod másét. Gondolom ennyi tiszteletet megérdemel minden forumozó.”
 • 32. load 2009. június 30. 17:35
  „30. kolombela
  Tévedsz.
  Nagyon jó barátaim élnek Nagymegyeren, akik már tavasszal mondták, hogy a nagymagyarországos matricáknak, a Nemzeti Őrsereg egyenruhás (nyilas) koszorúzgatásának, a dunaszerdahelyi futball balhénak meglesz a böjtje.
  Meglett.
  A szlovákoknak is megvannak a szélsőségeseik, akiknek az igényét Slotának ki kell elégítenie.
  Most megkapták.
  Mi átkiabálhatunk öklöt rázva a Dunán, de a felvidéki magyarjaink ott élnek. Most már ilyen körülmények, ilyen törvények hatája alatt.
  A saját véreinket fogjuk elmarni magunktól, ha nem térünk észre.
  Gondolkodni kéne és visszavenni a nagy arcból!
  Még időben van.”
 • 31. kolombela 2009. június 30. 17:35
  „30.-hoz
  A szlogent, "Magyarország a magyaroké", teljes egészében kiforgatod. A jobbik egyáltalán nem ebben az értelemben hangoztatja, sőt még programjukban sem találsz még csak ehhez hasonlót. Ez a törvény arról szól, hogy majd mi megmutatjuk nektek "tetves magyarok", hogy ki az úr ebben a mesterséges országban. Egyébként egyetlen dolog ami nekem lejön az egészből az az, hogy a szlovákok folyamatosan attól rettegnek, hogy egyszer megszűnik "országuk" és visszarendeződnek a határok. Bizony tudat alatt tudják, hogy jogtalanul bitorolják felvidéket. Minden cselekedetük, megnyilvánulásuk ami Magyarországgal kapcsolatos erről szól, ettől való rettegéssel van átitatva. Folyton valamilyen garanciát követelnek a jelenlegi status quo fenntartására.”
 • 30. kolombela 2009. június 30. 17:14
  „Load
  Szlovákia a szlovákoké, ez így igaz, csak hogy szlovákia egy mesterségesen létrehozott államalakulat, mesterséges népcsoporttal. Nyelvűket a csehektől, kulturájukat és történelmüket pedig a magyaroktól rabolták el.
  Egyébként azt veszem ki hozzászólásodból, hogy még örülsz is ennek a törvénynek létrejöttéért. Sőt még azt is észrevettem, hogy gyülölöd a magyarságot. Minden dolog ami nekünkrossz azt te pozitivumként éred meg.
  Gondolom ha Magyarországon hoznának ilyen nyelvtörvényt akkor te lennél az elsők között, aki felháborodásának adna hangot.”
 • 29. load 2009. június 30. 16:27
  „28. kolombela
  No, látod!
  Magyarország a magyaroké.
  Szlovákia meg a szlovákoké.
  Így mennek rendjén a dolgok.
  Szebb Jövőt!”
 • 28. kolombela 2009. június 30. 16:22
  „OFF!
  A szlovák parlament megszavazta a nyelvtörvényt. Lényege: a közigazgatásban azokon a településeken, ahol a nemzetiség aránya nem éri el a 20%-ot, ott csak szlovák nyelven intézhető el az állampolgárok ügye. Ahol ezt megszegik, ott 5000 EUR bírság is kiszabható. A más anyanyelvű közhivatalnokoknak szlovák nyelvből államvizsgát kell tenniük, különben nem végezhetik munkájukat.
  Egy értelmű, hogy a magyar anyanyelvű nemzetiség ellen irányult az egész törvény meghozása. Tisztelt kormányunk meg csak asszisztál.
  T. Kisalföld! A Steiner Kristóf féle cikkek helyett ilyen híreket kellene közölni, tudatni az olvasóval. Talán többeket is érdekelne, hogy mi történik a történelmi Magyarország területein honfitársainkkal.”
 • 27. load 2009. június 30. 15:47
  „26. AHA.
  Most nekem kellene megvédeni Bajnait?
  Mi közöm hozzá?
  Én arról beszéltem, hogy Vona milyen képzetlen és tájékozatlan és sötét.
  Egy átlagos ujságolvasó többet tud az országról, mint ő.
  Persze a vakok között a félszemű a király.”
 • 26. AHA. 2009. június 30. 15:34
  „load
  Vicces kedvemben vagyok, úgyhogy igazat adok neked.
  Bajnai egy felkészült tapasztal ember aki érti, tudja, hogyan működik a gazdaság.
  Legalábbis az emberek az ország megkárosítását azt nagyon érti!
  A csaláson, lopáson kívül tett-e valamit Magyarországért?”
 • 25. load 2009. június 30. 15:30
  „23. pancser
  Mellár Tamást 2003 november 20-án váltották le a KSH éléről.
  A jelentés, amit linkeltem 2002. decemberi.
  Nincs esetleg valami érdemi hozzászólásod is az adatokhoz?”
 • 24. pancser 2009. június 30. 15:11
  „Nem sok különbség van Vona Gábot és Lendvai Ildikó gazdasági ismeretei között. Illetve van, Lendvai már bebizonyította, hogy tönkre tudja tenni a gazdaságot, a másik még nem.”
 • 23. pancser 2009. június 30. 15:07
  „A Fidesz kormány volt a legjobb a rendszerváltás után. A Statisztikai Hivatal vezetőjét is sürgősen lecserélték, mert igazolni kellett a szocik dicső tetteit, a fidesz dolgait meg lenyomni. Minden pénzszórás Botox Ildikó 19000 ft-os csekkjeivel kezdődött 2002 tavaszán. Most ő akarja megmondani megint mi a frankó? No nem!”
 • 22. load 2009. június 30. 15:06
  „20. AHA.
  Eddig nem ..stam tőle, de ma olvastam egy Vona Gábor interjút az indexen.
  Kétségbeejtő.
  Tájékozatlan, felkészületlen, fogalma sincs, hogyan működik a gazdaság, a számokat tekintve nagyságrendeket téved, a magyar gazdaság bajaiból a kiutat a Torgyán féle kisparaszti gazdaságokban látja, velük akar Oroszországba és Kínába exportáltatni.
  Katasztrófa.
  Most már ..sok.”
 • 21. thermoline 2009. június 30. 13:08
  „" Magyarnak lenni nem állapot, Magyarnak lenni magatartás "”
 • 20. AHA. 2009. június 30. 09:28
  „Szebb Jövőt Elvtársak!
  ....unk tőle rendesen, ugye?”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pelczné Gáll Ildikó az Országgyűlés új alelnöke

Pelczné Gáll Ildikó veszi át Áder Jánostól az Országgyűlés egyik alelnöki posztját július 14-étől. A… Tovább olvasom