Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A parlagfüvet csak gyéríteni lehet

Győr-Moson-Sopron - „A parlagfüvet kiirtani nem, csak a szúnyogokhoz hasonlóan gyéríteni lehet" – hangzott el tegnap, a „Parlagfűmentes régióért" – két új taggal bővült – megyei albizottság ülésén. Ha a gazdálkodó nem irtja ki a gyomnövényt, nemcsak a fertőzött, de a teljes terület után járó támogatás 20 százalékát elvonhatják tőle.
A regionális államigazgatási kollégium „Parlagfűmentes régióért" munkabizottsága és megyei albizottsága tegnapi ülésén bemutatták: már most tíz centi magas a parlagfű. A kollégium elnöke, dr. Németh Éva elmondta, 2006–2007 sikeres évek voltak, azonban tavaly a parlagfű „győzött". Az albizottság idén kibővült a Fertő–Hanság Nemzeti park igazgatóságával és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal.

A régió tiszti főorvosa, dr. Paller Judit tudatta: a tisztiorvosi szolgálat kettős feladatot lát el a bizottságban, a pollenkoncentrációt méri és működteti a tájékoztatási rendszert, valamint mentesítési feladatokra mozgósítja a helyi közösségeket, civil szervezeteket. A regionális munkaügyi központ győri kirendeltségének vezetője, Török Zoltán kulcselemnek nevezte a parlagfű-mentesítésben a közfoglalkoztatást. Jelenleg 2 ezer embert lehet bevonni a munkapiacról kiszorultak közül.

A földhivatal osztályvezetője, Liziczai Ákos a felderítés fontosságát és pontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a veszélyeztetett kultúrák a kapásnövények, a gabonatarlók. Tudatta azt is, tavaly kétszer annyi parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, mint korábban, azonban mégsem volt eredményes a küzdelem. A növény- és talajvédelmi igazgatóság igazgatója, Havasréti Béla hangsúlyozta, ki kell és ki is lehet irtani a parlagfüvet. Ha a mechanikai irtás nem vezet eredményre, akkor kémiai úton kell elvégezni. Ehhez rendelkezésre állnak az igazgatóság szakemberei.

˝Már 10 centis a parlagfű˝ – mutatja dr. Németh Éva.
˝Már 10 centis a parlagfű˝ – mutatja dr. Németh Éva.

A parlagfűzöldszám: 06-80/205-008 ez évben is él, június 1-jétől szeptember 30-ig. Azért ekkortól, mert június 30-ig még bírság nélkül lehet irtani a gyomnövényt.

A falugazdászok szerepéről Janák József, a földművelési hivatal vezetője tudatta: gazdálkodó társként kapcsolatban vannak a gazdákkal. Így hatást tudnak gyakorolni rájuk, információt szerezhetnek tőlük, szakmai tanácsokkal is elláthatják őket.

Légrády Gábor, a vidékfejlesztési hivatal kirendeltségvezetője közölte: a három kiemelt gyomnövény közül a parlagfű az első. Az FVM-rendelet értelmében a parlagfüves területek esetén a gazdálkodótól a támogatási összeg 20 százalékát meg kell vonni. S nem csak amennyin ez a fajta gyomnövény van, a teljes gazdálkodási terület alapján. A Fertő–Hanság Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője, Váczi Miklós tudatta, június elsején ellenőrzik az őrjárattal azokat a területeket, melyekre a parlagfű-fertőzöttség jellemző.

Civil szervezeteknek 500 ezer forintig lehet pályázni parlagfűvel kapcsolatos támogatásokra, beadási határidő május 20. (Információ: www.fvm.hu, www.parlagfu.hu.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták az erdőkről szóló törvényt

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról… Tovább olvasom