Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

A parfüm - Egy gyilkos története

Grenouille-nek, az árvaházban nevelkedett fiúnak nincsen saját szaga, ugyanakkor különleges szagérzékkel rendelkezik. Kitanulja a parfümkészítés rejtelmeit. Amikor megérzi egy lány egyedi, elbűvölő illatát, elhatározza, hogy élete célja ennek az illatnak az újra átélése lesz.
rendező: Tom Tykwer

író: Patrick Süskind
forgatókönyvíró: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Tom Tykwer
zeneszerző: Reinhold Heil, Johnny Klimek, Tom Tykwer
operatőr: Frank Griebe
producer: Andrew Birkin, Bernd Eichinger, Martin Moszkowicz
vágó: Alexander Berner

szereplő(k):
Ben Whishaw (Jean-Baptiste Grenouille)
Dustin Hoffman (Guiseppe Baldini)
Rachel Hurd-Wood (Laura)
Alan Rickman (Antoine Richis)
Simon Chandler (Grasse polgármestere)
David Calder (Grasse püspöke)
Karoline Herfurth
Sian Thomas (Madame Gaillard)
Sam Douglas (Grimal)

A film sztorija

1766. Grasse városa, Franciaország déli részén.
A város főterén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy szemtanúja legyen a parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) ítéletének kihirdetésének. A sokadalom ujjong, amikor bilincsbe verve a citadella erkélyére viszik, és tombolva ünnepel, amikor a halálos ítéletet bejelentik.

22 évvel korábban, Párizs.
Édesanyja a párizsi halpiac bűzében ad életet Grenouille-nek, az év legforróbb napján. Megpróbálja elrejteni a nem várt gyermeket, de az újszülött iszonyatos lármát csap, anyját letartóztatják, és felakasztják a gyilkossági kísérlet miatt.

Grenouille élete első éveit Madame Gaillard árvaházában tölti. A többi gyerek érzi, hogy valami nincs rendben a csecsemő körül és megpróbálják megfojtani már az érkezésének éjszakáján. Hároméves korára, bár se járni, se beszélni nem tud, szemmel láthatóvá válik, hogy Grenouill fenomenális szagérzékkel rendelkezik. Körbemászik négykézláb az árvaház padlóján, és megpróbálja az őt körülvevő világot a szagokon át megismerni.

A város megszűnteti Madame Gaillard segélyezését a gyerekek neveléséért, így az asszony a 13 éves Grenouille-t 10 frankért eladja Grimal-nak (Sam Douglas), akinek bőrüzeme van. A munka a cserzőüzemben, tele bűzös nitrátokkal és rothadó bőrökkel, módfelett veszélyes, de a fiú túléli a pokoli körülményeket, és erős fiatalemberré érik. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Balázs Áron

"A parfüm zsenialitása mégis főszereplőjének modern kori
reinkarnációjában rejlik: Frank Griebe operatőr a kamerájával beszippantja a rothadó halak pikkelyeinek gyomorforgató látványát, az utcagyerek dögletes leheletét és a sikátorok orrfacsaró bűzét - teszi mindezt azért, hogy a parasztlányok testszagán és rózsaillatú hölgyek szobáin keresztül egészen a levendulamezőkig adja illatmintáját naturalista oszlásában is pompás birodalmának. Hagyjuk az

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomájával vállalna munkát külföldön?

Tovább olvasom