Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

A parajdi só és gyógyhatása

Parajd község Erdély egyik legjelentősebb turisztikai helysége, amely a légúti panaszokat gyógyító sóbányájáról híres.

Gyógyfürdőjét ajánlják még reumás bántalmak és különböző bőrbetegségek kezelésére is. Világszerte nő az asztmások, allergiások és krónikus hörgőgyulladástól szenvedő betegek száma.

Több száz éves megfigyelések

Több száz éves megfigyelések igazolják, hogy akik sóbányában dolgoztak, azok hosszú ideig éltek. A bánya baktérium-, vírus- és gombamentes légköre ezt lehetővé tette. Ez a tapasztalat bizonyította a sóbarlangkúra létjogosultságát, amely napjainkban új lehetőségek kiaknázására ösztönözte a bányatulajdonosokat és a gyógyítással foglalkozó orvosokat. Olyan megoldást kellett kidolgozniuk, amely alkalmazásakor például a magas vérnyomásban szenvedők is rizikó nélkül kezelhetővé válnak. Ezt a kezelést  a bánya mélyén lévő megváltozott légnyomás miatt ők nem vehették igénybe. A megoldást az alveoláris szellőzésű sókabin megtervezése és alkalmazása jelentette, melyet bárki igénybe vehet légzőszervi panaszai enyhítésére.

Alveoláris szellőzésű sókabin

E sókabinok segítségével bármikor kialakítható a természetes sóbányák légtere. A kabin méretétől függően a benne helyet foglaló személyt 1,2–3,5 tonna tömegű, 4 millió éves sórögök veszik körül. A parajdi a világ egyik legkiválóbb összetételű sója (96,6% NaCl), amelynek kiváló gyógyhatása ebben rejlik. A rendkívül gazdag, magas diszperzitású nátrium-klorid által száraz sós aeroszol képződik. Ennek aktív hatóanyaga 7–15 mg/köbméter mennyiségben van jelen a levegőben. Az aeroszolok 0,5–5 mikron/részecske értékűek. E finom szemcseméretnek és az ionizációnak köszönhetően a só képes a legkisebb hörgőcskékhez is eljutni. Ott  fellazítja a lerakódásokat, magához vonzza a szöveti nedveket, amelyek szájon át távoznak a szervezetből.

Sós fürdő és borogatás

A híres parajdi só sós fürdőként történő felhasználása is több mint reményt keltő. Alkalmazhatjuk ülőfürdőként, ahol a 80 gramm só/liter koncentrációjú fürdővíz már gyógyhatásúnak tekinthető. Helyi kezelések esetén nagy hatásfokú a tömény sós lével történő borogatás: itt is 36–38 Celsius-fokos hőmérsékletű vízzel történik a kezelés csakúgy, mint az ülőfürdőnél. Száraz sós pakolást is alkalmazhatunk felmelegített sószsákokkal. A koncentrált sós víznek nagyobb a hő-megtakarítási és közvetítő tulajdonsága, mint az édes vízé. A sós víz serkenti a vérkeringést, elősegíti a méregtelenítést, fokozza az idegi-hormonális mechanizmusokat, nyugtató, lazító hatású. Mindezek hozzájárulnak a gyulladások megszüntetéséhez, megelőzéséhez, valamint az ízületi és izomfájdalmak csökkenéséhez.

Eredmények, tapasztalatok

A térd-, boka-, könyök-, kéz-, váll- és csípőízületek gyógyulási hatékonysága dr. Dorgo Calin balneo-fizioterápiás szakorvos 2000 betegen elvégzett vizsgálata alapján 92 százalék. Ízületi, izomzúzódás, izom-mikroszakadások esetében lábadozás után pedig 79 százalék.
(Kopasz Tibor Saloterapio en Parajd című eszperantó nyelvű előadása elhangzott a 4. Európai Orvosi Eszperantó Kongresszuson Hódmezővásárhelyen 2006. július 24-én.)

A só használata a gyakorlatban:

A só felhasználása többféle módon történhet. A 3 kg-os kiszerelésű fürdősó max. 38 liter vízben feloldva kiváló koncentrátumú gyógyvizet biztosít. A fürdővíz hőmérséklete 36–38 fokos legyen. Helyi kezelés esetén, nedves borogatásnál 1 kg sót kb. 2 liter vízben kell feloldani és ezzel a tömény oldattal borogatjuk a fájós testrészt és még egy száraz törülközőt is ráhelyezünk. 

A szakemberek a zsákos sót száraz meleg pakolásként is ajánlják 40–60 fokra felmelegítve a fájós testrészre.

A sikeres gyógykezelés érdekében az alábbiak betartására hívják fel a figyelmet. A fürdővíz hőmérséklete 36–38 Celsius-fok között legyen, a fürdés időtartama pedig maximum 30 perc. A kezelés hatékonysága érdekében a páciens 18–20 napon át vegyen 1–1 fürdőt. A kúrát 4 havonta érdemes megismételni. A fürdés után 30 percet pihenni kell, lehetőleg vízszintes helyzetben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szaktanácsadók helybe mennek

Csongrád megyében a MOSZ keretein belül két szaktanácsadó segíti a termelőket a… Tovább olvasom