Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

A pápánál járt Szili Katalin

A közép-európai átalakulásokban játszott magyar szerepet méltatta XVI. Benedek pápa Szili Katalint és más házelnököket fogadva – közölte az Országgyűlés elnöke a csoportos magánkihallgatást követően.
A közép-európai átalakulásokban játszott magyar szerepet méltatta a pápa Szili Katalint és más házelnököket fogadva.

Szili Katalin arról beszélt XVI. Benedek pápának, hogy az állam és az egyház szétválasztása mellett is jelentős az együttműködés, különösen az oktatásban és szociális területen. Kiemelte, hogy Magyarország számára rendkívül fontos a regionális együttműködés, hiszen soknemzetiségű ország, s ugyanakkor az országhatárokon túl is élnek magyarok. Azt mondta, hogy a határon túli magyarok azt szeretnék, ha az egyház nyelve is magyar lenne.

Az Országgyűlés elnöke szerint őszinte beszélgetés alakult ki. A katolikus egyházfő kiemelte a regionális együttműködés jelentősét. Külön említette a Balkán, elsősorban a Nyugat-Balkán térségét ebben az összefüggésben, szükségesnek ítélve további segítséget a közép-európai országok részéről e térség problémáinak megoldásában.

Szili szerint XVI. Benedek kiemelte azt is, milyen fontos szerepet játszott Magyarország az európai átalakulásokban, hiszen 1989-ben az első lépést Magyarország tette meg azért, hogy a demokratikus átalakulás meginduljon, majd kiteljesedjen.

Az Országgyűlés elnöke az értékelése szerint jó hangulatú beszélgetésen - pécsiként is - felvetette, hogy 2010-ben Pécs lesz Európa kulturális fővárosa, 2009-ben pedig a pécsi püspökség alapításának ezeréves évfordulóját ünnepli, ezért nagyon örülnének, ha ekkor együtt ünnepelhetnének a katolikus egyházfővel.

MTI/Népszabadság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.… Tovább olvasom