Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

A Nyirkai-Hany is ramsari lett

Tegnap Bősárkányban írták alá a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium csatlakozásáról szóló dokumentumot a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Countdown 2010 elnevezésű programjához. Ugyanakkor a szaktárca vezetője új természetvédelmi területek jelölését jelentette be a Ramsari Egyezmény jegyzékébe.
A Countdown (visszaszámlálás) 2010 program alapja, hogy az Európai Unió állam-, illetve kormányfői 2001-ben abban állapodtak meg, hogy 2010-re megállítják a biológiai sokféleség csökkenését az Európai Unió területén. A kitűzött cél érdekében több stratégiai program készült, ezek egyikéhez csatlakozott most Magyarország is.
A Ramsari Egyezményt 1971-ben írta alá tizennyolc ország képviselője az iráni városban. Magyarország 1979-ben csatlakozott a konvencióhoz. Az egyezmény legfőbb célja a vizes élőhelyek megőrzése. A tegnapi kihirdetésig összesen 23 magyar területet jegyzett be az egyezmény nemzetközi titkársága a Ramsari Jegyzékbe. Ezek összterülete közel 180 ezer hektár. A most kihirdetett területek a Nyirkai-Hany 433,7 hektárja, a felső-kiskunsági szikes puszták 13.632,3 hektárja, továbbá a tatai Öreg-tó újabb 1364,3 hektárja, valamint a Rába-völgy 9475 hektárja. Így már az összterület meghaladja a 204 ezer hektárt.
Marghescu Tamás, a Természetvédelmi Világszövetség re-

gionális igazgatója szerint a

Countdown 2010 program lényege, hogy a szerződések betűjét tartalommal töltsék meg és főleg helyi szinten vonják be a különböző szervezeteket a munkába. Dr. Tobias Salatné, a Ramsari Iroda európai ügyekért felelős koordinátora fontosnak nevezte a szomszédok határon átnyúló együttműködését. Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója a Kisalföld érdeklődésére nem zárta ki, hogy a Hanságban kialakulhatnak még olyan vizes élőhelyek, amelyek esetleg számításba jöhetnek ramsari egyezményi területként. Arra viszont egyelőre nem lát esélyt, hogy ilyenek a Rábaköz déli részén is létrejöjjenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjemelés novembertől

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést… Tovább olvasom