Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A nőknek kisebb nyugdíj jár

Átlagosan csaknem 20 ezer forinttal magasabb nyugdíjat kapnak a fővárosiak a megyében élőknél. Az idősek Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is jobban élnek, mint itt.

A tavalyihoz képest 6,5 százalékkal emelkedtek idén a nyugdíjak, így átlagos összegük 79.033 forintot tesz ki – mindez a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent kiadványában szerepel. A nemek közötti különbségek továbbra is jelentősek. A nőknek átlagosan 73.811 forintot, a férfiaknak pedig – akik jellemzően hosszabb szolgálati időt tudhatnak magukénak, és aktív korukban általában magasabb fizetésük volt – 86.918 forintot folyósítanak havonta. A nők tehát 14 hónap alatt kapnak kézhez annyit, mint a férfiak egy évben.

Ugyancsak hatalmasak a területi eltérések. A nyugdíjak és nyugdíjszerű teljes ellátások havi átlaga Budapesten volt a legmagasabb (98.600 forint), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb (64 ezer forint). Győr-Moson-Sopron megye valamivel az országos átlag felett található 80.900 forinttal. Ennél a fővároson kívül Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Veszprém megye is jobban áll. Összehasonlításképpen a nettó átlagfizetés jelenleg 112 ezer forint a megyében.

A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.

Olvasóink írták

 • 12. elemér 2009. augusztus 31. 11:11
  „load te valójában nem sokat tudsz NYC-röl. Hazamész és ketchup-al eszed a pizzat. Megélhetés az 79 % Bp-n, mert a lakbérek olcsóbbak ott.”
 • 11. elemér 2009. augusztus 30. 22:28
  „Palágyi Sándor szavalja el a versét Mo.-n. Tény hogy az okos ember ilyesmin már tul van. Ami számit az életben az nem a körözött meg a virsli és versek, hanem a szabadság és a jobb lehetöségek. Aztán hogy milyen gyümölcsöt vagy turót veszel az attol függ hogy hol vásárolsz. Mo.-n ez egyszerüb mert nem válogathatsz, gyümölcsöt vagy turot veszel. Cipöt meg ugy, ha egyiket se.”
 • 10. load 2009. augusztus 30. 22:11
  „9. elemér
  Másfél hete jöttem haza New Yorkból.
  A neten vásárlókról nem beszélhetek, mert nekik kiszállítják a megrendelésüket, de az áruházakban azt láttam, hogy a helyiek szeretik megnézni, hogy mit fizetnek ki a pénztárnál. Válogatnak a gyümölcsös és zöldséges rekeszekből és a boltban döntik el, hogy mi kerül a fazékba.
  A net-áruházak Magyarországon is működnek és - ahogy mondod - lehet kapni túrót is.
  Kicsit is, meg nagyot is.
  Amerikában a barátaimnak akartam csinálni jó magyar körözöttet. Túróval, fokhagymával, vajjal, paprikával, köménnyel, borssal, sóval, és tettem volna bele még egy kis szardella pasztát is de nem kaptam túrót.
  Az ottani Cottage cheese, ami még legközelebb van a mi túrónkhoz, olyan gyenge, hogy nem mertem elrontani a jó magyar kőrözött renoméját.
  Inkább kimagyaráztam magam és mindenki elhitte, hogy ebből nem jó a kőrözött.
  New Yorkban minden gyümölcsöt megkapsz, de a jó magyar eperben, körtében, barackban, szilvában megtalálod az összes egzotikus ízt. Ha New Yorkban veszel gyümölcsöt, a színe, formája még eladja, de az íze csak a víz és még valami, amit hozzá képzelsz. A gyümölcsök a hajók, kamionok rakterében érnek meg és az ízük ennek megfelelő.
  Nulla.
  Hidd el, a virsliben sem az a legjobb, hogy olcsó.
  Hanem az, ha hús íze van, ha megfőzöd kemény és ha beleharapsz és roppan. A magyarok többsége tudja, hogy csak ezt érdemes megvenni.
  Nem kellene mindig negatívan szólnod a magyarországi dolgokról.
  Palágyi Sándornak van egy verse, amit most csak fejből tudok idézni, így lehet hogy nem pontos, de nagyjából így szólt:
  ,,Magyar, ki honát megveti
  És mindent ami nemzeti
  Mindegyre szid, mindegyre mar
  Az nem nemzetközi, csak rossz magyar"”
 • 9. elemér 2009. augusztus 30. 12:55
  „6. hozzászólás load

  Az USA-ban minden valamire való üzlet a net-n van. Kattintasz és megnézheted az árakat meg az akciókat még az élelmiszerüzletben is. Megrendeled, házhoz szállitják vagy mikor mész az már vár az üzletben kész és viszed. Amit én még idáig láttam, az hogy innen viszik az árut Eu.-ban ahol minden drágáb, még az élelmiszer is. Mivan ott a net-n nektek ? Nagy turó.
  Igy van ez a lakással, kocsival, munkahelyekkel, minden a net-n van. Ti meg azzal küzködtök hogy lehet a Kisalföldre bejutni, vagy hol olcsób a virsli.;))”
 • 8. egysoproni_ 2009. augusztus 30. 11:02
  „3. Rambo83!
  Akár a közszférában is lehet ennyit keresni úgy,hogy nem vagy főnök!”
 • 7. s.margit 2009. augusztus 30. 10:31
  „Janika igazad van .Saját magukhoz bő kezűek.”
 • 6. elemér 2009. augusztus 30. 10:24
  „Én az átlag nyugdijrol beszéltem. NYC-ben a kereset meg a nyugdij is magasab az átlagnál. Ezt még az illegálisak is tudják.”
 • 5. load 2009. augusztus 29. 23:54
  „5. elemér
  De bizony nagy különbség van a megélhetésben.
  Budapesten ugyanazon árukért és szolgáltatásokért a New Yorkinak csak a 41,8%-át kell kifizetni.
  Ha most azt mondod, hogy Amerikában nem mindenki lakik New Yorkban , akkor én azt, hogy Magyarországon sem mindenki Budapesten.”
 • 4. elemér 2009. augusztus 29. 22:31
  „Akárhogy is nézem, ez bizony még csak 1/3-a sincs egy átlag amcsi nyugdijnak. Megélhetésben pedig nagy különbségek nincsenek.”
 • 3. Rambo83 2009. augusztus 29. 15:47
  „a nettó átlagfizetés jelenleg 112 ezer forint a megyében.
  Hol is lehet ennyit keresni?”
 • 2. janika 2009. augusztus 29. 11:57
  „A "Tb" azaz a tolvaj banda saját magának tud osztogatni! Hisz Őket csak az Isten ellenőrzi!”
 • 1. Csetneky 2009. augusztus 29. 11:01
  „2009-ben 6,5 %-kal emelkedtek a nyugdíjak? Itt valami nagy tévedés, vagy hazugság van, ugyanis sem a szüleim, sem más nyugdíjas ismerőseim nem kaptak ilyen mértékű emelést. Akkor ki kapott és mennyit, ha 6,5 % az átlag?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekeményítenek a vízszolgáltatók

Csaknem félmilliárd forinttal tartoznak a fogyasztók a három megyei ivóvíz- és csatornaszolgáltató… Tovább olvasom