Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A nevelőszülők jövőre foglalkoztatási jogviszonyt kapnak

A nevelőszülők 2014. január 1-jétől már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat az akkor hatályba lépő gyermekvédelmi törvény értelmében.
Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampánykörútjának Pest megyei állomásán - a megyei önkormányzat budapesti épületében - azt mondta, szeretnék a nevelőszülők (illetve a januártól megváltozó elnevezéssel a befogadó szülők) jogviszonyát megváltoztatni.

Elmondta, ma Magyarországon 5600 nevelőszülő közül csaknem 3200-nak nincs társadalombiztosítási jogviszonya, ezen változtatni akarnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nevelőszülők nem 8, hanem lényegében 24 órás tevékenységet végeznek, ezért a kormányzat azzal is el akarja ismerni a munkájukat, hogy egészség- és nyugdíjbiztosítást ad nekik.

Közölte, már megkezdték az ehhez szükséges jogszabályok módosításának előkészítését.

Az újságíróknak kiosztott háttéranyagban az áll, hogy a január 1-jétől hatályos változás lényeges eleme, hogy a foglalkoztatási jogviszony - amely kiterjed a helyettes szülőkre és a "hagyományos" nevelőszülőkre is - szolgálati időre fog jogosítani.

A januártól hatályos jogszabály bevezeti a "befogadó szülő" fogalmát; ebbe beletartoznak majd az átmeneti gondozást biztosító úgynevezett helyettes szülők, a szakellátásban élő gyermeket ellátó nevelőszülők és a hivatásos nevelőszülők.

A helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Magyarországon csaknem 200 ezer gyerek számít veszélyeztetettnek, és közülük 21 ezren részesülnek gyermekvédelmi gondoskodásban. Erre utalva azt hangoztatta, céljuk az, hogy az állami gondoskodásba kerülő gyerekeket - különösen a 12 év alattiakat - nevelőszülői családokban helyezzék el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább lesz a vasúti helyjegy, ha nem előre váltjuk

Februártól nem elég felmutatni a kedvezményre jogosító igazolványt, át is kell adni a kalauznak. Márciustól érdemes lesz előre megvenni a pót- és helyjegyeket. Tovább olvasom