Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

˝A nemzeti parkokat is elérte a fideszes földéhség˝

A PM szerintfélő, hogy a védett területeket a kormánypárthoz közeli érdekeltségek vehetik bérbe, illetve hogy feldarabolják őket.
Az Együtt-Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség szerint a nemzeti parkokat is elérte a "fideszes földéhség": félő, hogy a védett területeket a kormánypárthoz közeli érdekeltségek vehetik bérbe, illetve hogy feldarabolják őket.

Szabó Rebeka, a PM független országgyűlési képviselője szerdán az MTI-nek elmondta: a kormány 100 ezer hektár nemzeti parki területet akar újra bérbe adni. A politikus ezt azért tartja aggasztónak, mert a pályázati pontok 40 százalékát ezúttal is szubjektív szempontok alapján ítélhetik oda.

Ez a gyakorlat vezetett oda, hogy az először kiírt 60 ezer hektárnyi állami földbérlet nagy része helyi gazdálkodók helyett a Fideszhez közeli érdekcsoportokhoz került - hangsúlyozta.

Veszélyesnek nevezte azt is, hogy a nemzeti parkok földjeit 60-70 hektáros részekre bontva hirdetnék meg. Szabó Rebeka szerint a védett területek feldarabolása katasztrofális következményekkel járna, hiszen a Kiskunságban és a Hortobágyon évszázadok óta nagy területen folyik hagyományos, természetkímélő, legeltető gazdálkodás. Ez megszűnhet, ami európai uniós élőhelyvédelmi direktívákat sértene, és akár a Hortobágy világörökségi címét is veszélyeztetné - folytatta a PM-es politikus.

Véleménye szerint a nemzeti parkok 60-70 hektáros területekre tagolása azt a hamis kormánypropagandát próbálná igazolni, hogy a kis gazdaságokat támogatják, azonban nincs garancia arra, hogy a földbérletek nem fideszes érdekcsoportokhoz kerülnek. A védett területekre pedig pályázati roham várható, mert azoknál kisebb energiabefektetéssel több területalapú és más támogatást lehet zsebre tenni - jegyezte meg.

"El a kezekkel a természetvédelmi területektől!" - szólította fel a kormányt Szabó Rebeka, azt sürgetve, hogy a nemzeti parki földek hasznosításakor hagyják érvényesülni a szakmai és természetvédelmi szempontokat.

A PM politikusa arról is beszélt, hogy a Bükki és Hortobágyi Nemzeti Park honlapja szerint 75 millió forintos szerződést kötöttek egy miskolci ügyvédi irodával a földbérletpályázatokkal kapcsolatos jogi tanácsadásra. Erre a vidékfejlesztési minisztertől vár magyarázatot Szabó Rebeka, annál is inkább, mert - közölte - az ügyvédi iroda egy fideszes önkormányzati képviselőé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén is fél áron utazhatnak vonattal a Sziget Fesztiválra

A MÁV-Start az idén is ötvenszázalékos kedvezményt ad a Sziget Fesztiválra vonattal utazóknak. Tovább olvasom