Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

A nemzet a haza

Nemzetünk modern léte harmadik nagy forradalmának győzelme késlekedik. A nyitányt 1848. március 15-e jelentette – fogalmazta meg Duray Miklós, a felvidéki Magyar Koalíció Párt alelnöke a mosonmagyaróvári múzeumkertben tartott ünnepi beszédében.
A Lajta-parti város lakói csütörtökön a Hansági Múzeum kertjében hajtottak fejet a szabadságharc hősei, eszméi előtt. Az ünnepnapon méltó tiszteletadással emlékeztek a márciusi ifjakra, a győztes forradalomra, annak lendületére. A mosonmagyaróvári rendezvényt megtisztelte jelenlétével Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke, aki szónoklatában rámutatott: „Nemzetünk a világtörténelem útvesztőjében különleges pályát járt be. A ’48-as forradalom és szabadságharc alig másfél évében és a megtorlások évei után a ’48-as eszmékhez lazán kapcsolódó hivatalnoki kiegyezéskor a szabadságjogokat, a demokráciát és az egyenrangúságot illetően minden olyan lényeges dolgot megfogalmaztak nemzetünk nagyjai, amiket másoknak azóta sem sikerült, főleg irányunkban nem sikerült. Talán ezért visszhangzik fülünkben oly élesen továbbra is a „Talpra magyar!” és Kossuth felkiáltó mondata az újoncok megajánlását kérvén: „uraim, a haza veszélyben van”.
A felvidéki magyar politikus szerint nemzetünk valóban sajátos pályán jár a történelem útvesztőjében: folyamatosan cikázunk a múlt és a jövő között. A múlt állandóan belép jelenünkbe, a jövő kezdetét pedig a múlt késlelteti folyamatosan.
„ De ami a múltból a mienk, az a jövőnk része is – az ellen küzdünk, ami a jövőnket késlelteti” – tette hozzá.
Az ünnepségen közremqködött a Mofém-fúvószenekar, valamint a Theatrum Ad Flexum fiataljai és a Móra Ferenc Általános Iskola diákjai, akik zenés-verses összeállítással készültek. Blahovits Márta tanárnő irányításával mqsorukban a hazaszeretetre és annak jelentésére világítottak rá.
Az ünnepség záróakkordjaként az önkormányzat, a politikai pártok, valamint a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a ’48-as emlékmqvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb Győrt

álmodnak az építészek

A győriek egy jelentős része városát kulturálisan nem különösebben igényes munkásvárosnak… Tovább olvasom