Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A német kórházak harmadát fenyegeti a gazdasági összeomlás

A McKinsey tanácsadó cég egyik tanulmánya szerint a több mint kétezer német kórház egyharmadát a gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti, amennyiben nem változtatnak munkamenetükön.
Bár az elmúlt években számos üzemeltető már optimálta az igazgatás rendszerét, s ágyak tízezreit építette le, a kórházak egyharmada "belátható időn belül nem lesz olyan helyzetben, hogy gazdaságosan működjön" - közölte Rainer Salfeld, a McKinsey egészségügyi szakértője kedden Frankfurtban.

2009-ig a helyzet éleződni fog, mert országosan érezhetővé válik az úgynevezett eseti átalány rendszerének hatása. A kórházak az egészségbiztosítóktól egységes díjat kapnak majd egy bizonyos kezelés - például vakbélműtét - után, s nem a kezelés időtartamát veszik majd alapul, amint az évtizedekig szokás volt. Elmar Willebrand, az Aszklépiosz Klinikák Kft, az egyik legnagyobb német kórházkonszern vezetője is úgy véli, hogy "2009-től a kórházak 15-20 százaléka eltűnik, a munkahelyekkel együtt".

A McKinsey számításai szerint a kórházak 2009-ig még közel ötmilliárd eurót megtakaríthatnak, például erősebb hálózati kapcsolatok kialakításával. A tanácsadó cég úgy látja, hogy a legjobb kilátásokkal a szakosodott kis klinikák rendelkeznek, valamint a széles szolgáltatási spektrumot kínáló kórházak, amelyek egyúttal hálózat részei is.

Mindenesetre a városok, körzetek kezelésében lévő kórházaknak változtatniuk kell a vezetési stíluson. "Korábban minden gazdaságilag ostoba döntésnek az egészségbiztosító látta a kárát, manapság azonban már a fenntartónak kell felelnie azért" - közölte a McKinsey szakértője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A test harmonikus fejlesztése

Kerékpárral érkezik találkozónkra Gazdagh Magdolna. A szegedi gyógytestnevelő állandóan mozgásban… Tovább olvasom