Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

A német diákot hazaengedte az orvos, 3 hét múlva meghalt

Szeged - Influenzára gyanakodott az orvos, ezért hazaengedte azt a 21 éves német medikust, aki három héttel később súlyos vírusfertőzésben elhunyt a klinikán. Honfitársai elhunyt barátjuk halála után egy nappal, kedden megemlékezést tartottak.
– Együtt buliztam vele párszor, rendes srác volt. Azt hiszem, Frankfurtban élt. Nem is tudom felfogni, ami történt – mondta tegnap a Külföldi Hallgatók Oktatási Központjának Dóm téri épülete előtt egy német egyetemista a diáktársáról, a 21 esztendős P. B.-ről, aki hétfőn hunyt el a szegedi belklinika intenzív osztályán.

Szerdán megírtuk: a másodéves orvostanhallgatót súlyos, vérzéses, vírusos tüdőgyulladással három hétig ápolták az intenzíven, s állítólag az is csodának számított, hogy eddig életben tudták tartani. Információink szerint halálát súlyos tüdővizenyő, s ebből következően a légzőfelület teljes elpusztulása okozta.

Néhány diáktársa és egyik tanára is azt valószínűsíti: a német fiú kötelező ápolói gyakorlatán, Norvégiában kaphatta el a fertőzést, amelyről ők úgy tudják: hantavírus. A medikus szeptember 3-án ért haza Norvégiából, s négy nap múlva jelentkeztek az első tünetek.

Vizsgálat az ÁNTSZ járványügyi laborjában. Még nem tudni, hantavírus ölte-e meg a német medikust. Fotó: Miskolczi Róbert
Vizsgálat az ÁNTSZ járványügyi laborjában. Még nem tudni, hantavírus ölte-e meg a német medikust. Fotó: Miskolczi Róbert

Ekkor – társaitól úgy hallottuk – orvoshoz fordult, de influenzagyanúval hazaengedték. Ezután részt vett egy bulin, s ott ismét rosszul lett: vért köpött. Ekkor került a belklinika intenzív osztályára, ahol három hétig kezelték, de már nem tudták megmenteni az életét.

A mindig jó kedélyű és hangos német hallgatók tegnap csendesebbek voltak a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Egy, a büfében cigarettázva gubbasztó csoport tagjait próbáltunk megkérdezni, de senki sem akart beszélni a tragédiáról. Egy kissé távolabb ülő, hirtelenszőke lánnyal is hasonlóan jártunk.

Az elhunyt német orvostanhallgatónak azt a két barátját, akivel közös albérletben lakott, tegnap sem találtuk meg, címüket az általunk megkérdezettek nem tudták – vagy nem akarták – megmondani. Honfitársai – információnk szerint – a diák halála után egy nappal, kedden a Belvárosi híd közelében gyertyákat gyújtottak, majd egy közeli vendéglátóhelyen találkoztak, hogy együtt emlékezzenek a fiúra.

Hantavírus: minden második beteg belehal

Az SZTE orvoscentruma belső szakmai vizsgálatot rendelt el az ügyben, ennek lezárultáig nem nyilatkoznak. Addig nem bizonyos, valóban hantavírus okozta-e a fiú halálát. A vírusról Tombácz Zsuzsanna, a Csongrád Megyei ÁNTSZ járványügyi osztályának vezetője elmondta: magas lázzal jár és vérzéses folyamatokat indít különböző szervekben. Hazánkban évente hat-nyolc eset fordul elő a statisztikák szerint, ám a Dél-Alföldön tíz éve nem találkoztak a betegséggel. A vírust a rágcsálók hordozhatják szervezetükben. Váladékokon keresztül jut ki a szervezetükből, beszárad, és a légtérbe porlik. Az emberi testbe a légutakon keresztül jut be. Emberről emberre nem terjed. A vírusfertőzésnek több típusa van, de elsősorban két szervre terjed ki: az egyik a vesét károsítja, a másik a tüdőt. A vesét érintő fertőzés enyhébb, halálozási aránya 2-3 százalék – ám ha a tüdőt támadja meg a kór, minden második beteg belehal.

Olvasóink írták

 • 3. kelep 2008. október 03. 14:53
  „Nem ezen múlt. Az ilyen ritka betegségeket nem hiszem, hogy azonnal felismeri egy sima háziorvos, sőt, még mindig nem tudni, hogy mi lehetett az. Sajnos ez az újságíró szenzációéhsége miatt ilyen címmel megjelent cikkének az utóhatása.
  Maga a cikk is számomra egy selejt, nem véletlen nem írták ki a nevét!”
 • 2. nem mondom meg 2008. október 03. 11:26
  „"engedte"”
 • 1. kevin 2008. október 03. 10:07
  „ezen nem csodalkozok. hiszen magyar orvos engette haza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják, hogy naponta mitől vérzik?!

Twinkle Dwivedi egy eddig meg nem nevezett kór miatt naponta többször is spontán vérzik különböző… Tovább olvasom