Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

A nemes gondolkodás győzelme

A soproni színházi évad egyik legfajsúlyosabb színdarabját, Romain Rolland Szerelem és halál játéka című drámáját, egyúttal a szezon egyik legfigyelemreméltóbb rendezését láthatta a közönség a Liszt-központ Kisszínházában a hétvégén.
A színházrajongók már akkor magukénak érezhették az 1794-ben játszódó – történelmi párhuzamaival a mának is üzenő – darabot, amikor még egy szót sem hallhattak, egy jelenetet sem láthattak a történetből: egy párizsi lakásnak berendezett színpadon átmenve foglalhatták el nézőtéri helyeiket. Olyan ez, mintha bekopogtattunk volna az akkori vérgőzös francia főváros egyik ízig-vérig értelmiségi, könyvekkel teli otthonába, ahol aztán diszréten elrejtőzünk, s várjuk, milyen eseményeknek is leszünk szemtanúi. Hogy aztán a darab végén továbbgondolásra késztessen bennünket a földön szanaszét heverő kötetek sora, amelyekre kifelé menet, megint át a színpadtéren, bizony vigyázni kellett, rájuk ne lépjünk. E könyvek sokat árulkodóan, könyörtelen házkutatáskor kerültek kíméletlenül a padlóra. Ilyen kezdet és vég között – Szilágyi Tibor nagyszerű rendezésében – egy olyan epikus, egyszersmind gondolatgazdag dráma részeseivé váltunk, amelyben a magánéleti és a közéleti problémák megjelenítése örök érvényűen készteti önmagával is szembenézésre az embert. Szilágyi Tibor arra is ügyelt, hogy dramaturgiailag helyénvalóan gyertyák gyúljanak minden olyan ártatlan emberért, aki tiszta ügy miatt lett áldozat.
Szélyes Imre pompásan – igaz könnycseppekkel a szemében – alakította Jerome de Courvoisier-t, a konvent tagját, akinek megindító, tragikus története nemcsak az akkori Párizs – egyszersmind a diktatórikus rendszerek – testet-lelket ölő, döbbenetes modelljévé, hanem a nemes gondolkodásnak, a szellem győzelmének és az emberiesség mindenekfölöttiségének hangsúlyozásává vált. A feleséget játszó Varga Szilvia dicséretesen mutatta fel a szenvedély és a női büszkeség összeütközésének hűséggé erősödő katarzisát, míg Varga Gábor is hiteles volt a szerelmes, egyszersmind keserves tapasztalatokat szerző, menekülni kénytelen fiatalember alakjában. Dóczy Péter és Nagy Gábor szintén kiemelkedő, igen emlékezetes alakítást nyújtott: játékuk bízvást közrehathat abban, hogy sokan még egyszer is megnézzék a minden szempontból kifogástalannak tetsző színdarabot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc beszéde az Andrássy úti nagygyűlésen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt szombaton Budapesten, a Magyar Szocialista Párt Andrássy úti… Tovább olvasom