Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

A nem fizetés nem kilépés

Behajtócéget bízott meg a megyei kereskedelmi és iparkamara, hogy hozzájusson az évek óta nem fizető tagok tagdíjához. Sokan úgy gondolták, ha nem fizetnek, azzal automatikusan lemondanak a tagságukról.
Amikor 2000-ben megszűnt a vállalkozók kötelező kamarai tagsága, sokan nem tudták, hogy tagságuk felbontását írásban kell kérniük a szervezettől, s úgy gondolták, azzal, ha nem fizetnek, automatikusan lemondanak róla. Erre hivatkozik azoknak a vállalkozóknak a többsége, akiket az elmúlt egy évben kerestek meg a kamara munkatársai azzal a felhívással, hogy rendezzék az elmúlt években felhalmozódott tartozásukat. Tavaly 490-en mondhattak magukénak nagyobb – 40–70 ezer forintos – tagdíjtartozást, s mivel ez tavaly év végére már húszmillió forintos kintlévőséget jelentett a kamarának, a vezetőség úgy döntött, behajtócéget bíz meg az összeg „megszerzésével”.
– Ez már a végső lépés, hiszen az elmúlt egy évben mindent megtettünk a helyzet rendezésére: többszöri felszólítást küldtünk ki a nem fizetőknek, majd megpróbáltuk személyesen felvenni a kapcsolatot velük. 94-en ennek hatására rendezték a tartozásukat, voltak azonban, akiket nem sikerült megtalálnunk, teljesen elzárkóznak, esetleg a cég azóta megszűnt. Előfordult olyan is, hogy a szülők éttermét a fiuk vitte tovább, s bár ők megkapták a felszólításainkat, a fiuk nem tudott a kötelezettségről – mondta Dinnyés Előd kamarai titkár, aki hozzátette: az évekkel, akár 10–15 évvel ezelőtti belépés a kamarába szerződéses jogviszony, amit csak írásban lehet megszüntetni. A kamara célja elsősorban mégsem a pénz begyűjtése, hanem a kamarai tagság fenntartása.
– Nemcsak a törvényi háttér, hanem maga az iparkamara is átalakult az elmúlt hat évben. Próbálunk egyre inkább szolgáltató szervezetté válni, s ezzel nemcsak a régi tagokat megtartani, hanem az azóta létrejött új vállalkozásokat is megnyerni, s valóban működővé tenni a kamarai tagságot – mondta Dinnyés Előd, aki szerint a tagdíjat – a vállalkozás árbevételétől függően évi 15 ezer–1,5 millió forintot – rendszeresen fizető tagjaikkal szemben sem lenne tisztességes, ha eltekintenének a tartozás kifizetésétől.
A kötelező tagság megszűnése után a kamara 30 ezres tagsága 1600-ra csökkent, az elmúlt két évben azonban megállt a csökkenés, és azóta a létszám állandónak mondható.
A hosszabb ideje nem fizető tagok listáján, amelyet a behajtócég másfél hónapja kézhez kapott, 396 név szerepelt – többségük kisvállalkozás –, néhány hónap van arra, hogy felkutassák az ügyfeleket. Akik végképp nem rendezik tartozásukat, azokat a kamara – a titkár reményei szerint még a félév vége előtt – kizárja tagjai sorából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztojka László

lett az új elnök

A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat tegnap megválasztotta új vezetőségét. Ennek értelmében az… Tovább olvasom