Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A nélkülözhető zsákutca

A sebészek alattomos betegségnek tekintik a vakbélgyulladást, melynek egyetlen ismert gyógymódja létezik: a műtét. Évente negyvenötezer beavatkozást végeznek a hazai kórházakban – a gyors segítség életet ment. A beteg lelki szinten hasznavehetetlen információkat tárol abban a reményben, hogy egyszer előveszi őket.
Az egészségfilozófia megközelítésében érzelmi életünkben érdemes figyelni arra, hogy elengedjük a feleslegessé vált negatív információkat. Illuszráció: MTI
Időszámításunk előtt kétezer-ötszáz évvel az egyiptomiak már ismerték a vakbélgyulladást, az első műtétet mégis egy amerikai orvos végezte el a XIX. század végén. Azóta Magyarországon is létező gyakorlat az életmentésnek ez a módja – mondta dr. Papp Zoltán sebész, aki a közelmúltban terjedelmes elméleti anyagot alkotott a témában.
A szentesi kórház főorvosa a gyakorlatban számtalan vakbélműtétet végzett, és állítja: az egyik legalattomosabb betegség. A pontos diagnózis felállítása ugyanis még mindig egyedül a sebészek értékelő- és ítélőképességére alapozható csak. A kezdeti stádiumban klinikai leletek alapján lehet kizárni, hogy nem másról, mint vakbélgyulladásról van szó.

A műtét során gyakran nem várt nehézségek lépnek fel: a vakbélcsonk elbuktatása, vagy a már átfúródott vakbél esetében a gyulladás leküzdése. Az utóbbi életveszélyes állapot, ezért ajánlja a doktor, hogy a gyanús tünetek észlelésekor a beteg inkább menjen el a vizsgálatra „feleslegesen", mint későn. A vakbélgyulladás sebész beavatkozás nélkül nagyon rövid időn belül halálhoz vezet. Az űrállomások lakói vakbél birtokában nem startolhatnak el a Földről, akkor sem, ha egészségesek, az övékét mindenképpen kiveszik – mesélte a doktor érdekességként.
A jobb csípőtájékon a vastagbél és a vékonybél találkozásánál egy oldaljárat helyezkedik el. A vastagbél kezdeti részének oldalága a vakbél. Alsó vége folytatódik a 6-8 centiméter hosszú, vakon végződő féregnyúlványban: ez a tulajdonképpeni zsákutca. Amit a köznyelv vakbélgyulladásnak hív, az lényegében a féregnyúlvány gyulladása.

Varázsigék

A betegnek érdemes elgondolkodnia azon, kihez, mihez kötődnek olyan élményei, melyeket megemésztett, de tőlük még nem vált meg. A gyógyulást segítő gondolatok: „Elengedek mindent, ami feleslegessé vált számomra", „nincs nekem szükségem semmire, hiszen minden az enyém", „boldogan fogadok be és könnyen engedek el".
Fizikai szinten a belek karbantartását segíti a magyar gyártmányú Neurosan ásványpor, mely fogyasztásra alkalmas állapotban vizes homokra hasonlít, viszont hatásos a bélflóra helyreállításában. Az itthon is kapható orosz Petrolátum olaj semleges kémhatású, kérlelhetetlenül takarít: a felesleges savakat, méreganyagokat magához köti, így azok könnyűszerrel kiválasztódnak. A Petrolátum esélyes a vakbélgyulladás megelőzésében.

Rajtunk kívül csak az emberszabású majmok hordanak a testükben féregnyúlványt, melynek beteg állapota életet fenyeget. A roham látványos, kezdeti tünete a köldök körül jelentkező, majd jobb alhasi fájdalom. Émelygés, hányás, hasmenés, hidegrázás, hőemelkedés. Mivel a betegség nagy veszélyt rejt magában, az orvosok nem a vakbélgyulladást, hanem annak gyanúját operálják. Papp Zoltán sebész szerint kialakulásának pontos klinikai oka nem ismert, de egy biztos: elzáródik.

Az egészségfilozófia megközelítésében a páciens hasznavehetetlen érzelmi információkat vett magához. Olyan dolgokat fogadott be, emésztett meg és raktározott el meghatározatlan időre, melyekre valójában nincs szüksége. Természetesen az életben vannak olyan tapasztalatok, élmények, melyeket egy időre elraktározunk, hogy emésszük. Szándékunk szerint eközben belőle tudást merítünk, ismeretet szerzünk. A gyulladás akkor kezdődik, amikor a benn lévő szükségtelen tartalékok kitörésre vágynak, már nem férnek el a „félreeső polcon". Ezért érzelmi életünkben érdemes figyelni arra, hogy elengedjük a feleslegessé vált információkat. A létre mondott igen mentén a befogadás és elengedés folyamatos képessége nem szűnő áramlatban tart: a táplálék, a bevitt anyag be sem kukkant az oldaljáratba, hanem továbbhalad...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA… Tovább olvasom