Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A nehezen kezelhető kiskorú

Amikor nehezen kezelhető gyermekről hallunk, bizonyára olyan gyermek képe merül fel előttünk, akinek viselkedése, magatartása eltér a megszokottól, a „társadalmilag elvárttól", és a hagyományos nevelési módszerek sorra csődöt mondanak.

De miért is tér el, miért más, mi állhat ennek a hátterében?
Mielőtt megválaszolhatnánk ezt a kérdést, érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a gyermek „viselkedése" és a „magatartása" között.

A viselkedés

A „viselkedés" az adott szituációhoz való, pillanatnyi, akkor érvényes alkalmazkodása a gyermeknek (pl. a gyermek állandóan produkálja magát, jól teljesít, de ha sok ember előtt kell tennie ugyanezt, leblokkol vagy bohóckodik, ezzel leplezve szorongását, zavarát). Látható, hogy a viselkedészavar következményesen együtt jár teljesítményzavarral is. Az ilyen problémával küzdő gyermek eredményes megsegítése, speciális szükségleteinek kielégítése meglehetősen összetett feladat.

A magatartás

A „magatartás" már sokkal általánosabb, jellemzőbb személyiségvonást jelent. A korábbi életszituációk tapasztalatainak, élményanyagainak, korábbi reakciómódjának követését, a pszichológiai minták beépülését a személyiségbe. Nem véletlen, hogy a környezet, amellyel a gyermek kölcsönhatásban van, erőteljes hatást gyakorol személyisége alakulására.

A csecsemő

A csecsemő teljesen tehetetlen és gyámoltalan. Életben maradása s annak minősége teljességgel a környezetétől függ. A létező legelső ilyen környezeti hatást az anya közvetíti számára. A korai anya-gyermek kapcsolat, az ősbizalom és védettség, a kötődés az alapja, előfeltétele azoknak a képességeknek, amelyek a személyiség alakulását szabályozzák, amelyek lehetővé teszik a gyermek számára az alkalmazkodás képességének elsajátítását.

Alkalmazkodás

S akkor bekerül a gyermek a közösségbe, ahol a beépült pszichológiai minták nyilvánosan testet öltenek a szocializáció során. A gyermek megtanul alkalmazkodni kortársaihoz, a számára idegen, mégis állandóan jelen lévő felnőttekhez, a szokásokhoz, szabályokhoz, elvárásokhoz.
De mi van, ha ez az alkalmazkodás mégsem sikerül?
Akkor ott valamilyen magatartási probléma lesz, ami általában szorongásban vagy épp agresszióban nyilvánul meg.

A szorongás

A szorongást több ok is kiválthatja: ha túl magasak az elvárások, ha túlzott szigorúság, túl erős kötöttség uralkodik. Ha tekintélyelvű a nevelési stílus, a büntetéstől való félelem, a túl kevés önállóság biztosítása, vagy ha a szülő maga is szorongó – mind-mind okai lehetnek a szorongás kialakulásának. Ezek a gyerekek többnyire negatív énképpel rendelkeznek, saját képességeik alatt teljesítenek, önértékelésük alacsony, vegetatív tünetek jelentkeznek (étvágytalanság, hasmenés), társas kapcsolataik beszűkülnek.

Az óvodai beilleszkedés

Az óvodai beilleszkedés nehézsége már előre jelezheti a későbbi alkalmazkodási problémák lehetőségét! Érdemes erre felfigyelni. Az óvoda, a család és az óvoda közti összhang, az együttműködés sokat segíthet ennek leküzdésében.

De szorongó lehet az a gyermek is, aki jól teljesít, netán osztályelső, mindenben részt vesz, talán túl sokat is vállal, még önbizalma is van (facilitáló szorongás). Aztán időnként összeomlik, körmét rágja, pszichoszomatikus tünetek jelentkeznek (betegséget produkál, miközben szervi problémái nincsenek). Ilyen szorongás alapja lehet a teljesítménykényszer, a túlzottan maximalista hozzáállás. Ebben az esetben nem valószínű, hogy segít a pedagógia, mindenképpen pszichológus terápiájára van szükség.

A magatartási zavarok másik megnyilvánulási formája az agresszió. Erről a jövő heti Gyógy-ír mellékletünkben részletesebben olvashatnak.
(Szerzőnk fejlesztő-óvodapedagógus.)
A „viselkedés" az adott szituációhoz való, pillanatnyi alkalmazkodás.

Előadás

A témával kapcsolatban május 9-én fél 3-kor dr. Páli Judit gyermekpszichológus tart jótékony célú előadást a városháza dísztermében „A játék hatása a belső feltételekre és a fejlődés egészére, különös tekintettel a nehezen kezelhetőség rendezésére" címmel. Az előadás bevételét teljes egészében a Gyermek Intenzív Terápiáért Alapítvány javára ajánlják fel a szervezők (MOE Győri Területi Kör, Tárogató utcai óvoda).

Bognárné Baricz Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívesen ülne Mercibe, de fejleszteni kell

A legtöbb embernek csapás, ha megszűnik a munkahelye, Németh István annak köszönheti szerencséjét, azaz hát annak a szerencsének maga volt a kovácsa. Nehézgépkezelőből vált aranykoszorús gazdává, lett az év biogazdája. Tovább olvasom