Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A negyven legjobb adófizető

Nehézségei ellenére továbbra is a Rába rt. fizette be tavaly a legtöbb helyi adót Győrben. A városnak nem célja, hogy dinamikusan növelje iparűzésiadó-bevételeit, mert azt az állam elvonná.
„ A mezőny egyre inkább kiegyenlítődik" – ezzel a megjegyzéssel adta át Balogh József győri polgármester a negyven legtöbb helyi adót fizető vállalkozás listáját a sajtó képviselőinek a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. A lista a törvényi szabályozás miatt hiányos: a cégek nevét és helyezését ugyan pontosan tüntették fel, de összegek nem szerepelnek a rubrikákban, miután az önkormányzat adótitkot sértene, ha azokat kiadná.

A lajstromból kiderül, hogy az élen ezúttal is a Rába Járműipari Holding Rt. áll, amely közismert nehézségei ellenére 2003-ban a legtöbb adót fizette be a város kasszájába. A cég balszerencséje, hogy hatalmas, csak részben kihasznált ingatlanvagyonnal rendelkezik, ami miatt rendkívül magas a rá kivetett építményadó összege. A dobogó másik két fokát a Matáv Rt. és az E.ON ÉDÁSZ Rt. foglalja el. Az első tíz helyezett között három könnyűipari, két gépipari, egy-egy távközlési, energiaszolgáltató, bankszektorbeli, kereskedelmi és tömegközlekedési társaság található.
A győri önkormányzathoz tavaly – mint ahogy az csütörtöki számunk egész oldalas összeállításában olvasható volt – 6 milliárd 478 millió 754 ezer forint helyi adó folyt be.

Ha ehhez hozzáadjuk a központi adónak számító, de helyben beszedett és a helyhatóságoknak átengedett gépjárműadó 485 millió 787 ezer forintos összegét (ezt 32.700 autótulajdonos adta össze), akkor a végösszeg 6 milliárd 964 millió 541 ezer forintra rúg.

A legnagyobb tételt tavaly is az iparűzési adó jelentette. Négyezer vállalkozás összesen 4 milliárd 897 millió 215 ezer forintot utalt át a városnak. Érdekesség, hogy további 11 ezren ugyan adóalanynak számítottak, de nem kellett fizetniük – döntő többségüknek azért, mert adóalapjuk nem érte el a hatmillió forintot. (Idén a város arra számít, hogy már hatezren fizetnek ilyen adót, mert az európai uniós jogharmonizáció miatt a limitet két és fél millió forintra volt kénytelen leszállítani az önkormányzat.) Építményadót 14.650-en fizettek (összesen 1 milliárd 553 millió 442 ezer forintot), míg idegenforgalmi adóból 28 millió 97 ezer forint folyt be hatvan vállalkozástól.

A Kisalföld kérdésére Balogh József polgármester kifejtette: a város gazdasága növekszik, bár kétségtelenül nem olyan ütemben, mint négy-öt évvel ezelőtt. Óvott attól, hogy az adóbevételek alakulásából bárki messzemenő következtetéseket vonjon le. Szerinte ez azért sem ajánlott, mert számos nagy vállalkozás még adómentességet vagy adókedvezményt élvez Győrben – ilyen például Magyarország legnagyobb exportőre és beruházója, az Audi Hungaria Motor Kft. vagy a Philips.

A megyeszékhely ipari növekedése jelenleg is 9–10 százalékos. Balogh József kijelentette: a város az iparűzési adó dinamikus növekedésében nem érdekelt, mivel a növekményt az adóerő-képességi mutató alapján szinte teljes egészében elvonnák központilag. Az idei „lefölözés" így is 611 millió forint.

A politikus megjegyezte: ha szükséges, az önkormányzat egyedi intézkedésekkel él, például lehetővé teszi az éven belüli fizetéshalasztást. Emellett a közgyűlés olyan rendeletmódosítást is elfogadott, miszerint a csődhelyzetbe kerülő, de még megmenthető, reorganizálható cégek ideiglenesen adómentességet élvezhetnek, illetve hogy a jelentős, legalább százfős létszámnövelést végrehajtó társaságok adókedvezményt, további mentességet vehessenek igénybe.
Balogh József köszönetet mondott azoknak a vállalkozásoknak, amelyek részt vállaltak a közterhekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideghegy (Cold Mountain)

Hideghegyen, lankás völgyben szőke leány várja kedvesét, hogy hazajöjjön a háborúból. De a szökött… Tovább olvasom