Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A NAV miatt szabadult meg vagyonától az Együtt-PM politikusa?

Sipos Péter januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt években szinte mindenét gyermekei nevére íratta. Azt mondja, azért, mert ő már öreg.
Az mno.hu csütörtöki információi szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálata állhat a hátterében annak, hogy Sipos Péter, az Együtt-PM színeiben politizáló önkormányzati képviselő megszabadult több száz milliós vagyonától. A politikus közleményben tagadta, hogy adótartozása lenne, azt ismerte el, hogy egy vita zajlik közte és a NAV között, mert állítása szerint egy telekeladás utáni adózáskor rosszul értelmezte a szabályokat.

A Magyar Nemzet internetes oldalán olvasható cikk emlékeztet, az Index hírportál írta meg elsőként, hogy a XII. kerületi képviselő januárban leadott vagyonnyilatkozata szerint az elmúlt években szinte mindenét gyermekei nevére íratta. Az mno.hu azt írta, az önkormányzati képviselő korábbi bevallása szerint csaknem 200 millió forintnyi pénzkövetelése, befektetési jegye és megtakarítása volt. Felerészben tulajdonosa volt egy XII. kerületi 124 négyzetméteres társasházi lakásnak, haszonélvezője egy szintén a kerületben található építési teleknek, illetve egy 133 ezer négyzetméteres biatorbágyi ingatlan is volt a nevén. Sipos Péter azt állította, azért íratta a gyermekeire minden vagyonát, mert ő már öreg.

A Magyar Nemzet információi szerint a "vagyonának szisztematikus menekítése" valójában egy jelentős összegű adóhátralékot feltáró vizsgálat miatt volt sürgős. A lap úgy tudja, még a 2000-es évek elején vásárolt üzlettársaival több telket is a fővároshoz közeli Biatorbágyon, amelyeket az önkormányzat "érdekes módon hamarosan belterületté minősített". Ez a azt jelentette, hogy a területek értéke a többszörösére emelkedett. A Magyar Nemzet értesülései szerint az egyik, valamivel több, mint négyhektáros területet mintegy másfél milliárd forintért adták el egy cégnek, és a vételár jelentős része Sipost illette.

A telkek eladásának időszakára vonatkozó utólagos adóvizsgálat – a lap információi szerint – jelentős személyijövedelemadó-elmaradást állapított meg. Sipos vélhetően "elfelejtette" befizetni bevételei után az adót az mno.hu-n olvasható cikk szerint.

Az Együtt-PM színeiben politizáló politikus az MTI-hez is eljuttatott közleményében közölte: 1998-ban több társával vásárolt Biatorbágyon egy 18 hektáros területet, az ingatlan egy részét 2008-ban eladták. Hangsúlyozza, hogy ezt követően a rá eső 240 millió forint adót határidőben bevallotta és megfizette. Az eladás után öt évvel, 2013-ban a NAV vizsgálni kezdte a tranzakciót és arra a megállapításra jutott, hogy nem jól értelmezte a szabályokat, ezért a szervezet az elsőfokú határozatában jelentős összegű adókülönbözet megfizetését kérte.

Az esetet úgy ismertette, hogy az akkori határozatban az adóhatóság leírta, "szerintük is eleget tettem minden előírásnak, nem jövedelem eltitkolásról van szó, hanem a szabályok szerintük rossz értelmezéséről". Hozzátette, hogy a határozat ellen fellebbeztek, most a másodfokú eljárás folyik a NAV-on belül. A képviselő kijelentette, hogy a cikkben foglalt állításokkal szemben nincs adótartozása. Egyúttal kiemelte, a NAV nem kérdőjelezte meg, hogy jóhiszeműen járt el, a jövedelmet határidőben bevallotta és az adót befizette.

Szerinte a cikk azt sugalmazza, azért ajándékozta a gyerekeinek a vagyona egy részét, hogy elrejtse a NAV elől. Sipos Péter értelmetlennek tartja ezt, mert a hatályos szabályok szerint ajándékozással nem lehet a vagyont kivonni az adózás alól, ugyanis az adóhatóság a megajándékozottól is behajthatja az adótartozást. A politikus megjegyezte, kíváncsi arra, hogy az mno.hu honnan szerezte információit, mert tőle a cikk megjelenése előtt nem kértek tájékoztatást, a NAV-ot pedig köti az adótitok. Szerinte "bizonyára nem véletlen, hogy ez a téves alapokon álló kiszivárogtatás az EP-választások előtti napokban történik". Hozzátette, hogy az adótitok megsértése miatt meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírósági tárgyalása lett volna - bombariadót csinált

Letöltendő börtönre ítélték nem jogerősen azt a 26 éves férfit, aki robbantással fenyegetőzött… Tovább olvasom