Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

A NAV fokozottan ellenőrzi a munkáltatókat

Fokozottan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a munkáltatókat: az adóhatóság a feketemunka szempontjából továbbra is kockázatos építőipar mellett nagy hangsúlyt helyez a bolti kiskereskedelem, az éttermi mozgó vendéglátás, valamint az italszolgáltatás területén tevékenykedő foglalkoztatókra, de az éjszaka működő szolgáltatókra is.
A NAV csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: ezeken a területeken korábban is gyakori volt, hogy az alkalmazottakat nem jelentették be munkáltatóik.

A foglakoztatás ellenőrzésekor egyre eredményesebb módszereket alkalmaz a NAV: 2011-ben 2857, 2012-ben 4911, 2013 első félévében pedig 2624 vállalkozásról derült ki, hogy szabálytalanul foglalkoztatja dolgozóit - áll a közleményben. Az adóhivatal hozzáfűzi: ezekből az adatokból még nem következik, hogy az országban több a feketén foglalkoztatottak száma, mint korábban, hanem hogy egyre eredményesebbek az ellenőrzések.

A munkáltatók ellenőrzését ma már korszerű kiválasztási és informatikai rendszer segíti - áll a közleményben. A NAV folyamatosan elemzi és értékeli a rendelkezésére álló adatokat, tapasztalatokat, hogy az ellenőrzési szűrő még hatékonyabban működjön, ezenkívül nemcsak a revizorok, hanem a pénzügyőrök is részt vesznek a foglalkoztatási szabályok betartásának ellenőrzésében.

A NAV a foglalkoztatók gyakoribb ellenőrzésével a szabályos foglalkoztatás bővülését szeretné ösztönözni. A szigorú és egyre gyakoribb ellenőrzések célja a költségvetési bevételek növelése mellett a megelőzés. Minél nagyobb valószínűséggel számíthatnak a foglalkoztatók a NAV ellenőrzésére, annál kevésbé vállalják az adóelkerülés kockázatát, ennek hatására pedig csökkennek az adózatlan jövedelmek, és nő a jogkövető vállalkozások száma és a gazdaság versenyképessége.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Demalgon 2013. július 23. 12:33
  „valagi, benézett a ló az ablakon, vagy fű alatt fizeted a szolgálati időd? Mindenki tudja, hogy kezelésre szorulsz, csak mióta szétverték a Lipótot szabadon flangálsz.”
 • 24. Valaki 2013. július 22. 19:53
  „21. tutti 2013.07.20. 15:26

  Ha valaki tud feketén dolgoztató vállalkozást akkor tessék megtenni a bejelentést.

  Szerintem bedike nagyonfeketéncoci. :)))
  De a munkát hírből sem ismeri.”
 • 23. Demalgon 2013. július 20. 19:01
  „tutti, a normálisabb embereket egy dolog tartja vissza, ahogy engem is, hogy tegyek bejelentést: nem akarok kiszúrni azokkal, akik nem tehetnek arról a helyzetről, hogy szinte bele vannak kényszeritve ebbe a helyzetbe. Tudok kapásból egy olyan céget, ahol a tulajdonosi kör (család) ész nélkül költi a pénzt minden <moderálva>, a dolgozókból pedig kettőt leszámitva mindenkinek csak ebből az egy helyből van jövedelme. Engem spec csak ezek tartanak vissza, bár tudom, hogy forditott helyzetben másokat nem érdekelne ilyen dolog.”
 • 22. LAZA 2013. július 20. 16:13
  „NAV igen is képben van.Ellenőriznek,megállapítanak és ha kell akkor keményen büntetnek.
  Nincs pardon!
  Az önkormányzatokat is a kőzjegyzőket is szigorúan ellenőrizik.Nem panamáznak e le az ügyfelekkel.Nagyon helyes.
  Igaz azért vannak egyéb területek(lásd alább)ahol nagyobb szükség lenne a keményebb fellépésre.
  Valahogy az adós listák azt bizonyítják,hogy itt kevésbé működik a szigor.
  Nos akkor a történet megpróbálom röviden.
  Tárgy:
  Őnkormányzati lakás megvásárlása.
  Megközelitőleg hat felmérés amelyek után a szerződés mind két fél megelégedésére megköttetik.
  Jőn a közjegyző.
  Az egész folyamatot kontrollálja.Sőt az esetleges tőrlesztő részletek elmaradása miatt már előre beszedi a majdani végrehajtás meginditásának a költségeit. Érdekes......
  Oké minden lezajlik csók viszlát.Jöhet a tőbbi elintézni való most már résztulajdonosként.
  Aztán jön a levél.
  Honnan? Hát a NAV-tól.
  Szokásos megnyilvánulás.
  VÉGZÉS!
  Ha nem igy vagy nem úgy akkor ennyi meg annyi.
  Ekkor és ekkor ellenőrzés az ingatlanban.
  Biztosítani az ellenőr ingatlanba juttatását.
  Fél napom elmegy bizonyos munkám elmarad.Törvény az törvény én pedig tisztelettel betartom.
  Jön az úr(nem volt barátságtalan)papirok szerződések igazolványok előkészitve.
  Rájuk sem tekint.
  Fényképez. Mint az ingatlan becslők.
  Aztán bológat nagyjából egyezik.
  Elbucsúzunk annyit még szól,hogy nagyjából négy százalék.
  Micsoda nekem azt mondták,hogy illetékmentes.
  Ja! Akkor majd főnt megmondják.”
 • 21. tutti 2013. július 20. 15:26
  „Ha valaki tud feketén dolgoztató vállalkozást akkor tessék megtenni a bejelentést.”
 • 20. Demalgon 2013. július 19. 17:05
  „Nem csodálkozom, sőt én is ezen vagyok. De sajnos - nem csak épitőiparra jellemző - attól még fennállnak a dolgozók kizsákmányolásának eszközei a legtöbb vállalkozónál. És láttam eleget ahhoz, hogy ne védjem, még egy szóval sem a vállalkozókat. Láttam és éreztem a bőrömön. Győr még viszonylag jobb helyzetű, de itt Sopronban?”
 • 19. oxana 2013. július 19. 15:18
  „18. Búzakörte

  Tudod, miért nem kérnek Ausztriában vagy Németországban, legalábbis egy részük, számlát a szobafestöktöl vagy más mesteremberektöl? Mert már elöre megbeszélik, nem kell számla, a szobafestö megspórolja az adót, megy a pénz a fekete kasszába, a magánember ugyanannyival kevesebbet fizet. Persze ez nem mehet állandóan, fel kell mutatni a bevételt is az adóhatóságoknak. Fizetsz adót a németországi karácsonyi vásár bevételéböl? Van számlablokkod? Ott is ellenöriznek, de nem rendszeresen, standjegy kiadásával regisztrálva vagy. A legkisebb boltosnak is kell adóbevallást csinálni. Nem akarlak egy kalap alá sorolni az adócsalókkal, de ilyenek miatt (is) megy tönkre a gazdaság. Nem lehet az ilyesmit elnézni. Ellenörzés, büntetés máshol is van, nem csak Magyarországon. De nem is értem a felháborodást, hiszen a vállalkozóknak soha nem ment jobban, mint most, a FIDESZ szerint. Akkor most ki állít valótlanságot?”
 • 18. Búzakörte 2013. július 19. 13:24
  „17! Az építőipar sose volt brüsszeli csipke. És arra is gondolni kell, hogy manapság azért sincsenek építkezések, még lakásfelújítások is alig, mert irgalmatlan drága minden. Persze lehet úgy vállalkozni bármilyen területen, hogy mindent befizetünk, csak akkor egy darab megrendelő vagy vendég sem lesz, aki azt megfizesse. Ausztriában sem kér senki fia borja magánemberként számlát a szobafestőtől vagy a szerelőtől. A boltosokat és vásárosokat nem szekálják, hagyják pénzt keresni, mert az áttételesen több bevételt jelent az államnak. Itt ezt sose fogja megérteni a rengeteg bikkfafejű hivatalnok, ezért aztán aki teheti, vállalkozóként is megy kifelé. Nekem sem jutna eszembe Győrben bérelni standot a karácsonyi vásárban, amikor fele pénzért bérelhetek Németországban vagy Ausztriában és negyed annyi idő alatt tízszer annyit kereshetek. Mert ott van vásárlóerő és ami itt öt euro, az ott tizenöt. Itt is lenne vásárlóerő, ha hagynák az embereket pénzt keresni, de jelen pillanatban ez az ország a negyvenötezres közmunkát preferálja és hihetetlen erővel államosít, központosít, ellenőriz, büntet. Ne csodálja, ha menekül, aki teheti.”
 • 17. Demalgon 2013. július 19. 12:13
  „Búzakörte, nagyon is jól ismert a másik oldal. Van egy mondás: "magyar munkáltatótól ments meg uram minket". És ez igaz. Leginkább az épitőiparban. Tudnék is mondani kapásból név szerint, gazdasági adatokkal egyből 3 céget, akire ez bőven jellemző. Odaadja a minimálbért, ami kötelező a 8 órásnak, ad hozzá kb ugyanannyit zsebbe, viszont többszörös munkát vár el, leginkább zsarnok módon kihasználva. Ugyanakkor meg számla nélkül veszi ki sorra a pénzt a vállalkozásból, a könyvelője meg győzze dokumentálni a "belső lopásait" a vállalkozónak. És amig az a mentalitás megy a vállalkozó szemszögéből, hogy "amennyit én kapok az államtól az alapján eldöntöm mennyit fizetek adónak", addig semmi nem fog változni. Kicsit unalmas azt látni, hogy a dolgozók agyon vannak irreálisan dolgoztatva a bérükért cserébe, miközben a cégvezetés azon vitatkozik, hogy új kocsit vegyenek-e, vagy hova menjenek nyaralni és bizonylatolás nélkül repülnek ki a pénzek a céges kasszából.”
 • 16. piskóta 2013. július 19. 10:14
  „nagyon helyes. mindenkire kötelező a szabályzat. könnyű úgy ár alá menni,hogy nem jelentem be a dolgozóimat, menetesitam magamat egy jelentős kiadástól. rendesen mindent fizető üzlet üzemeltető, meg az ördög mert drága.”
 • 15. nága 2013. július 19. 09:36
  „Búzakörtének: Jelöltesse magát a "Jó ember kerestetik" pályázatra! Egyébként minden vállalkozó így "fényezi" magát és valójában esetleg talán 5 %-uk ilyen is. Nem vitatom, hogy Ön ezek közé tartozhat.
  Az állam - vagyis mindannyiunk léte - viszont az adóforintokból áll össze. Ha valaki pl. közszolgaként dolgozik /tanár, rendőr, hivatalnok stb./ annak egész életében hiánytalanul levonják, ami elő van írva, közben a síró vállalkozók nagy része meg adóelkerüléssel "mutyizik" és rabszolgaként dolgoztat.
  Azok az államok "jólétiek", ahol erős az adómorál!!!”
 • 14. sont 2013. július 19. 09:20
  „gyormarcal : Akkor a fél ország vállalkozásai bezárhatnának! Vannak egy vállalkozásban hullámvölgyek is ami nem jelenti azt, hogy később nem működne jól a vállalkozás! Ha a piacgazdaságot nézzük, akkor egy üzlet éves forgalmát kellene talán nézni és a foglalkoztatottak mennyiségét és az után megállapítani az adót (TB stb...) mert egy falusi vállalkozónak nem biztos, hogy van annyi bevétele mint egy (nagy)városinak! Akinek nagyobb bevétele van az fizessen többet talán.... Rá lett sok család kényszerítve, hogy kényszervállalkozó legyen mert valamiből meg kell élni, sokan életük munkáját fektették bele, és hát nem olyan könnyű rengeteg pénz belefektetése után csak úgy kiszállni mert mindenki kivár hátha jobb lesz valamikor a vállalkozás! Persze aki nem próbálta az csak írogat, hogy mit kellene tenni!”
 • 13. gyormarcal 2013. július 19. 08:22
  „Ha legális körülmények között nem lehet fenn tartani az üzlet, akkor be kell zárni !!!, erről szól a piac gazdaság, nem kell minden áron erőltetni. A magát vállalkozónak nevezőnek is el lehet menni alkalmazottnak.”
 • 12. ATX 2013. július 19. 08:13
  „10: Ez rendben is van, csak sajnos azt kell mondanom, hogy Ön az a ritka kivétel, amelyik erősíti a szabályt! Az persze az Ön írásából sem derül ki, hogy a teljes bruttó bérükre be voltak/vannak-e jelentve az alkalmazottai, vagy a fizetésük egy részét zsebbe kapják...”
 • 11. Farkasfalka 2013. július 19. 08:09
  „10. Búzakörte
  Azért azt ne felejtsük el, hogy adót mindenkinek kell fizetnie, tetszik vagy nem tetszik, így működik a világ. Az adó mértékét természetesen lehet vitatni, hogy magas vagy alacsony. De azt se felejtsük el, hogy az emlegetett nagy Németországban ha valaki adót csal, azonnal letöltendő börtönbüntetést kap és soha többet nem nyithat vállalkozást, vagy lehet cégtulajdonos.”
 • 10. Búzakörte 2013. július 19. 07:50
  „9. Maga honnan veszi a bátorságot, hogy engem ismeretlenül minősítsen? Majd harminc éve vagyok vállalkozó, de soha még meg nem büntettek, mert nem játszottam ki senkit és semmit. Alkalmazott nálam még fel nem mondott, mert jól érezte magát, legfeljebb én neki, ha becsapott vagy lopott. Mindig tisztességes volt a fizetés s ami jár, sőt azon felül is, megkapták és megkapják most is. Én megtanultam még Németországban, hogy a jó vállalkozás és a siker alapja a megbecsült munkaerő. Ő jelenti a céget, nem a materiális vagyon. A hazai ellenőrzések soha nem a munkavállalók érdekében vagy a jobbítás szándékával történnek, hanem egyszerű és primitív pénzbehajtási manőverek, melyeknek során elveszik a vállalkozó pénzét, ha van sapkája azért, ha nincs, akkor azért.”
 • 9. torabora 2013. július 19. 06:08
  „6.tipikus síró,rívó mindent kijátszani akaró fazon vagy(már nem sokáig) te is sorra kerülsz!”
 • 8. VargaP 2013. július 19. 06:06
  „3. Búzakörte 2013.07.18. 17:01

  kiegészíteném: és nem ölik meg az aranytojást tojó tyúkot, még ha nem is mindennap "tojik"”
 • 7. orion1 2013. július 19. 02:07
  „Kedves pályaválasztók, tanuljatok jól, és helyezkedjetek el valamilyen bírságoló hatóságnál!!! Ez a jövő.”
 • 6. Búzakörte 2013. július 18. 21:03
  „4. és 5. Látszik, hogy kendtek mindig alkalmazottak voltak s a másik fél problémáiról semmi fogalmuk nincs, ráadásul nem is értik, hogy működik a rendszer.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ORFK: hivatalból indult nyomozás a reptéri leállás ügyében

Nem a Jobbik feljelentése alapján, hanem hivatalból indított nyomozást a Liszt Ferenc-repülőtér tavaly decemberi leállásával kapcsolatban a rendőrség. Tovább olvasom