Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A nagy szerelem előtt nincs legyőzhetetlen akadály

A kívülről szépnek, izgalmasnak tűnő élsportolók világába csöppenő barátok és barátnők, ha nem elég erős az érzelmi kapcsolat könnyen elijedhetnek. Az embert próbáló távolléteket csak azok a kapcsolatok élik túl, amelyek a felhőtlen bizalmon nyugszanak. A szerelem, a tolerancia a hatalmas nyomás alatt élő profi sportolókat általában átsegíti a kritikus napokon.
Robi már igényli a Zita által megteremtett nyugodt családi hátteret, egy hónap múlva születik meg kisbabájuk. Fotó: Schmidt Andrea
Talán sokan úgy gondolják a rengeteget utazó, edzőtáborokat járó, napi kétszer, sőt többször is edző élsportolók nehezen alakíthatnak ki tartós párkapcsolatot. A profik ugyan sokszor nyilatkozzák: hazaérve örülnek, ha ágyba eshetnek. Egy bizonyos kor után viszont úgy fest, vágynak a nyugodt családi háttérre.

Otthon ne legyen sport

– Család nélkül már üres lenne az életem – vallja Berta Róbert, a Pick Szeged kézilabdacsapatának üdvöskéje. A tősgyökeres szegedi játékos felesége, Bertáné Vincze Zita hét évvel ezelőtt csöppent a sportolók világába: nehezen szokta meg, hogy a szezonban nincs igazán családi hétvége és még karácsony előtti szent estén is edz a férje. De most már a cél érdekében elfogadja férje elfoglaltságát. A babát váró fiatal asszony megszokta a távolléteket, persze, amikor Robi válogatott volt és hosszabb időre kitette lábát a családi fészekből nehéz volt az elválás. – Soha nem faggatom a kézilabdáról, úgyis kibeszéli magát, ha akarja. Úgy vagyok vele, hogy itthon ne szóljon az élete a sportról – meséli a nyolc hónapos terhes kozmetikus hölgy, akinek gondolatát osztja férje egykori csapattársának felesége, Bartókné Gyöngyösi Andrea is.

– Csaba játékának néhány dolgot alárendeltem, de csakis azért tettem, mert éreztem a férjemben a tüzet. Időnként a nyakamba szakadtak a család gondjai, de a nehéz időszakokban mindenkit motivált a siker és könnyebben feldolgoztuk az esetlegesen adódó problémákat – emlékszik vissza az egykori csapatkapitány tanítónő kedvese, aki két gyermekével követte férjét a spanyolországi Leonba is. Ahogy a házaspár mondja: összekötötték a kellemest a hasznossal, örök életre szóló élménnyel gazdagodtak és a gyerkőcök megtanulták a spanyol nyelvet. Csaba sohasem felejti el és örökre hálás feleségének, hogy a kézilabda miatt Andrea egy időre feladta állását és a családot szem előtt tartva, nem foglalkozott karrierjével.

Bizalom és tolerancia

Persze nemcsak az élsportolók, hanem a vezetők élete is mozgalmasabb egy átlagembernél. A sportdiplomaták feleségei is kevesebbet látják férjüket. Ráadásul, ha a családfő két sportágba is szerelmes, még embert próbálóbb a kapcsolat. Juhász György, a Szeged Beton szakmai igazgatója nemcsak a vízilabdásoknál áll helyt, hanem hosszú ideje a motorcsónak versenyzőkkel, mint segítő, is járta a világot. Feleségét, Juhászné Prágai Erikát egyáltalán nem érte váratlanul Gyuri szenvedélye, hiszen tizenkilenc évvel ezelőtti házasságkötésüket megelőzően már tudta mire vállalkozik. A fárasztó buszos utazásokat nem kívánja senkinek, de bevallja, amikor férje útja szép helyre vitt kicsit irigykedett. – Gyuri nagyon figyelmes, ha megjön a család mindig kap pici ajándékot. Ilyenkor a lányomnak és a fiamnak is jólesik, hogy a távollétünkben is gondol ránk.

Ritkán fordul elő, hogy az élsportoló igazítja edzéseit kedvese időbeosztásához. Jelenleg ezt így teszi az Athénben tavaly olimpiai bronzérmet nyert szegedi kenus, Vajda Attila. Tréningjeit Adrienn egyetemi óráival párhuzamosan végzi. A fiatal, szintén felsőfokú intézményben tanuló sportoló úgy gondolja: az egymás iránt teljes bizalom nélkül nem lehet fenntartani komoly kapcsolatot. Még csak öt hónapja ismerik igazán egymást és a nagy erőpróbát majd az edzőtáborok jelentik: Attila ugyanis az év egyharmadát más városban tölti.

Petra és Péter jól tudják milyen az élsportolói élet. Fotó: Karnok Csaba
Meccsek a köbön


Az sem meglepő, ha két élsportoló egymásra talál, hiszen mindketten az első pillanatban átérzik és tudják mit vállalnak. Russai Petra, a Szeviép Szeged kosarasa és Mód Péter az egykori junior világbajnok szegedi vízilabdás találkozásakor minden egyéb téma volt, de az időbeosztásról szó sem esett. A meccsek miatt Petrának nincs hétvégéje, amit gyógyszerész barátja is átélt hosszú pályafutása alatt. Szórakozásra így nem sok idejük marad: tizenhárom éve jóformán a csarnokban élek – mondja az ötszázadik élvonalbeli meccsét is lejátszott kosaras hölgy, aki úgy látja csapatában azoknak a férfiaknak sem okoz gondot az életforma átvétele, akik nem sportolók. A szerelem előtt ugyanis nincs legyőzhetetlen akadály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kardiológiai rehabilitáció

Segítségével a szívbetegek ismét elfoglalhatják helyüket a családban és a társadalomban. Tovább olvasom