Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A nagy földrengésre emlékeztek San Franciscóban

San Franciscóban egyperces csenddel emlékeznek a várost pontosan száz évvel ezelőtt romba döntő nagy földrengésre. A Richter-skálán 7,9 fokozatú földmozgás több mint háromezer halálos áldozatot követelt.
San Franciscóban egyperces csenddel emlékeznek a várost pontosan száz évvel ezelőtt romba döntő nagy földrengésre. A Richter-skálán 7,9 fokozatú földmozgás több mint háromezer halálos áldozatot követelt. Az évfordulón szeizmológus szakemberek arról beszélnek, hogy elkerülhetetlen egy újabb nagy földrengés. A kérdés csak az: pontosan mikor, és a Szent András-törésvonal mentén pontosan hol történik majd meg.

Száz évvel ezelőtt 28 ezer ház dőlt össze percek alatt San Franciscóban. Ez volt az Egyesült Államok legszörnyűbb földrengése, akkor háromezer halottat gyászoltak. A földrengéskutatók azóta is fokozottan vizsgálják a San Francisco mellett húzódó Szent-András törésvonal változásait, szerintük ugyanis bármikor bekövetkezhet egy újabb földrengés. A kutatók számítógépes modellezéssel próbálták felvázolni a következő pusztítást. A legborúlátóbb forgatókönyv szerint csaknem 3500 ember halhat meg a 10 milliós várost érintő katasztrófában, és hétszázezren veszíthetik el otthonukat. Mint mondják, a földrengés nagysága miatt a katasztrófa a Katrina hurrikánéval vetekedhet.

Az előrejelzéshez a város építészeti adatait használták fel. A legnagyobb veszélyt a régi házak jelentik, ahol még nem vették figyelembe az építkezéseknél a földrengésveszélyt. A később épült lakóházakat, vagy például a híres San Francisco-i hidat már úgy tervezték, hogy kibírjon egy földrengést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom