Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

A nagy álom, hogy Márk egyszer lábra álljon

Otthon, család - Jedlinszkyék évekig hiába vártak a gyermekáldásra, ám amikor úgy alakult, a csöppségek egyszerre hárman is érkeztek. Igaz, kicsit korábban látott napvilágot Anett, Zsolt és a kis Márk, ám a család bízott abban, hogy minden a legnagyobb rendben lesz, s előbb-utóbb lakáshelyzetük is rendeződik.
Öt éve írt a Kisalföld arról a várva várt boldogságról, amelyet három csöppség érkezése jelentett. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Jedlinszky Zsolt és felesége az első két alkalommal Budapesten, majd Győrött vett részt a lombikbébiprogramban. Nyolc hónapra világra jött kislányukat az angyalok dajkálják, de ők nem adták fel. Egy gyermeket szerettek volna csak, de a kudarctól félve beleegyeztek, hogy mindhárom megtermékenyített petesejtet visszaültessék az édesanya, Jedlinszkyné Tünde méhébe. Anett, Zsolt és Márk a 31. hétre, 2001. június 10-én látta meg a napvilágot, Márk néhány napra rá tüdővérzést kapott. Időközben albérletükből – miután a főbérlő értesült a tripla örömről – el kellett költözniük.

Negyvenezer forint alatt nem sikerült újat találniuk, ennél többre azonban nem futotta volna. Kényszerűségből Zsolt Csikvándon élő szülei felajánlották nekik kétszobás házukat. Így költöztek ki Győrből a faluba, a szülők pedig – lévén ők is kórházi dolgozók – ideiglenesen behurcolkodtak a nővérszállásra. Sok megpróbáltatást követően az átmeneti, mindössze 48 négyzetméteres otthonuk helyett immár tágas, szép lakás várja őket naponta, ám Márk állapota, fejlődése jócskán elmarad testvéreitől: ismeretlen ok miatt a kisfiú nem tud lábra állni.
– Egy helyre járnak a gyerkőcök óvodába, szerencsére az Erzsébet ligeti Boglárka csoportban személyre szabottan foglalkoznak Márkkal – mondta el az anyuka. – A férjem beteghordóként, én ápolóként dolgozom, amennyit csak lehet, mégis egyre nehezebb. Amellett, hogy nagyon „elszaladtak" az árak, Márk gyógycipője, a fejlesztéséhez szükséges eszközök minden tartalékunkat felemésztik. Ezzel együtt reménykedünk: az oxigénhiányos állapottal együtt járó agysorvadás és helyzet folyamatosan javul.

Állandó „kiadások"

Márk egy éve szobatiszta, ám az önálló járásra, közlekedésre, tevékenységre egyelőre képtelen. Tünde, az anyuka így kénytelen minden percét beosztani, s Anettet és Zsoltot sem hanyagolhatja el. Súlyos ezrekbe, 15–20 ezer forintba kerül például egy gyógycipő készíttetése, és új szemüvegre is évente akár többször is szükség lehet. Utóbbi éves kerete mindössze hatezer forint, s akkor még nem beszéltünk az izomlazítóról, babakocsiról, járókeret beszerzéséről.
– Teljes állásban dolgozom a férjemmel együtt, emellett pluszmunkát is vállalok – folytatta Tünde. – A gyerekek szállítása nem egyszerű, Márk speciális kocsiját a másik két gyerekkel együtt képtelenség lenne hozni-vinni. Ezért részletre vásároltunk autót, de legalább így tudunk közlekedni, úszásra, kezelésekre menni. Szerencsére a férjem mindenben partner, Anett és Zsolt pedig már apróbb dolgokban segítenek.

Zsolt a porszívózásban, Anett pedig önállóan eteti, bilizteti Márkot. Nagy valószínűséggel ők már észrevétlenül tanulják az empatikus viselkedést, s nem néznek furcsán majd az integráció, a visszaillesztés hallatán. Ügyesednek, okosodnak az egykor Csikvándon élő hármas ikrek, ahol a mindennapok záloga egymás segítése, szeretete – immár nagycsaládban.
– Minden vágyunk, hogy Márk is lábra álljon – ezzel váltunk el öt év után Jedlinszkyéktől az ovi kapujában, ahol a gyerekek minden létező kedvességükkel, odafordulásukkal láthatóan elhalmozták ölbe kényszerülő testvérüket. – Úgy tűnik, alaposan megpróbál bennünket az élet, a kislányunk halálával a poklok poklát is megjártuk. Akkor is vállvetve tettük a dolgunkat és nem adtuk fel a reményt. A gyerekeink az életünk, minden csoda velük kapcsolatos. Most sem adhatjuk fel. Mindent megteszünk értük, ez a kötelességünk.


Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hipertónia) általában akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO)… Tovább olvasom