Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A munkakártya a munkakönyv utóda

Május 1-jétől a törvény kötelez minden munkáltatót, amelyik a munkatörvénykönyv alá tartozó dolgozót foglalkoztat, hogy munkaügyi nyilvántartásba vetesse magát. Az egységes nyilvántartás célja a munkaerőpiac átláthatóbbá tétele.
Az Egységes Magyar Munkaügyi Bázis (EMMA) bevezetésétől gyakorlatilag a munkaerőpiac „kifehérítése" várható. A törvényalkotók célja az volt a rendszer bevezetésével, hogy a munkaerőpiacot átláthatóbbá tegyék. Az egységes – taj-alapú – nyilvántartás bevezetésével hosszú távon a későbbi, munkakártya alapjául szolgáló rendszer kialakítása a cél. A munkakártya mintegy az 1992-ben megszüntetett munkakönyv utóda lenne.

Az EMMA bevezetéséről, a gyakorlati megoldásokról a megyei munkaügyi központ igazgatója, Rimányiné Somogyi Szilvia tájékoztatta a Kisalföldet.
– Az adatbázis lehetővé teszi, hogy a munkatörvénykönyv hatálya alá tartozó munkavállalók, valamint az őket foglalkoztatók naprakész, megbízható információkat szerezzenek be a munkaviszonnyal kapcsolatban. Az EMMA megteremti a fejlett munkaügyi ellenőrzés feltételeit, s azt, hogy javuljon a munkaerőpiac átláthatósága, s nőjön a munkavállalók jogbiztonsága – magyarázta Rimányiné Somogyi Szilvia.
Az igazgató elmondta, hogy a PIN kódokat a cégnek kell megkérni, azok kiadását a munkaügyi kirendeltségeken végzik. Az igénylőknek cégbírósági dokumentációval kell igazolniuk, hogy a kód átvételére jogosultak.

– A május elsejétől működő EMMA alapját adó induló adatbázist a nyugdíjfolyósító, illetve az egészségbiztosítási pénztár nyilvántartásában szereplő létesített és megszűnt munkaviszonyok adatai képezik. A munkáltatók számára előírt bejelentési kötelezettség a május elseje után életbe lépő, a munkaviszonnyal kapcsolatos változásokra vonatkozik. Ettől az időponttól kezdve a munkáltatónak azonnal jeleznie kell a munkaviszony létesítését, megszüntetését – folytatta az új rendszer ismertetését a munkaügyi vezető.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a munkáltatók a változásokat négyféleképpen jelenthetik be: személyesen, postai úton és egyedi PIN kóddal védett telefonos vagy internetes felületen keresztül.
– A munkavállalók részére a törvény semmilyen kötelezettséget nem ír elő, azonban lehetőséget biztosít számukra munkaviszonyuk és azáltal munkáltatóik ellenőrzésére. Pk is az előbb említett módon kaphatnak információt, de nekik személyesen kell eljárni PIN kód igénylésük ügyében az illetékes munkaügyi kirendeltségen – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától. Május 1-jétől az EMMA a 185-ös telefonszámon, valamint a www.emma185.hu internetcímen érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazási és Idegenforgalmi Szakkiállítás- Programok

2004- ben már ötödik alkalommal kerül megrendezésrea kiállítás. A látogatók rangos résztvevőkkel,… Tovább olvasom