Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A munkaadók szerint átháríthatók a válságadók

A munkaadók szerint a normális gazdálkodás mindig igyekszik beépíteni a költségeket, így a válságadókat az árakba, a szakszervezetek ugyanakkor a munkahelyeket féltették a válságadók miatt - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A kormány jövőre és 2012-ben is folytatja Magyarország pénzügyi konszolidációját: fenntartja a válságadókat, reálértéken tartja az állami költségvetés kiadási oldalát, és ahol lehet csökkenti a dologi kiadásokat, hogy 2013-tól az ország újra visszakerüljön az Európai Unió (EU) élvonalába - mondta Matolcsy György az OÉT ülésén.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: 2010-re a kormány már elvégezte a pénzügyi konszolidációnak erre az évre eső részét, és tartja a 3,8 százalékos hiányt. Kifejtette: Magyarország pénzügyi konszolidációja több éves folyamat, a 2011-es év az előterjesztésre váró jövő évi költségvetési számokkal, a válságadókkal illetve a 3 százalékos gazdasági növekedéssel "szintén sikerrel kecsegtet". 2012-ben ezeknek a lépéseknek köszönhetően a helyzet könnyebb lesz, majd 2013-tól a válságadókat kivezetve a nagyobb gazdasági növekedésből eredő költségvetési többletbevételekkel az ország belép az EU legnagyobb növekedéssel és legjobb államháztartási hiánnyal rendelkező tagállamai közé - hangsúlyozta a miniszter.

Matolcsy György megjegyezte: a kormány pénteken folytat zárótárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal. A munkaadói oldal tudomásul veszi, hogy az államháztartási hiánycél tartása érdekében szükség van a válságadókra, ugyanakkor hiányolja a válságadók ügyében elmaradt konzultációt - mondta Rolek Ferenc, az oldal szóvivője. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke megjegyezte azt is, hogy a válságadókat fizető szektorok és alszektorok között vannak olyanok, amelyeknek nyereségtermelő képessége nem átlag feletti, ilyen a kiskereskedelem, illetve a pénzügyi szektoron belül a lízingcégek.

"Egy normális piacgazdaságban a gazdálkodás alapszabálya, hogy a költségeket beépítik az árakba, s a válságadó is nyilvánvalóan költség" - magyarázta Rolek Ferenc. Félő, hogy a válságadóval sújtott ágazatok vagy a beruházásaikat, vagy a költségeiket, ezen belül a foglalkoztatást, a béren kívüli juttatásokat csökkentik - vetette fel Pataky Péter, a munkavállalói oldal soros elnöke. Az MSZOSZ elnöke reagált a nemzetgazdasági miniszternek arra a megjegyzésére is, amely az 1945-1947-es újjáépítésre vonatkozott.

"A kormány úgy kezdi az újjáépítést, hogy kölcsönveszi azt, ami nem az övé, azaz blokkolja a magánnyugdíjpénztári befizetéseket" - fogalmazott Pataky Péter. Matolcsy György reagálásában kifejtette: azokra a szektorokra vetették ki a válságadót, amelyeknél a kormány nem számol jelentős foglalkoztatás-bővüléssel. A válságadót fizető cégek természetesen megpróbálják majd áthárítani a fogyasztókra a többletterheket, ugyanakkor a kormány sem eszköztelen abban, hogy ezt - együttműködve az APEH-hal, a fogyasztóvédelemmel, a civil szervezetekkel, valamint a munkaadókkal és a munkavállalókkal - megakadályozza - fogalmazott.

Az OÉT plenáris ülésén napirend előtt a nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a 2011. évi költségvetésről október 27-én tárgyal a kormány, s ezután lehet egyeztetni a közszféra létszámának és költségvetésből származó kiadásainak alakulásáról. A miniszter nem cáfolta Varga Lászlónak, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökének felvetését, amely szerint a központi közigazgatásban a kormány 5 százalékos, a központi közigazgatás háttérintézményeinél pedig 10 létszámleépítést tervez, valamint a közszféra dologi költségeinek öt százalékos csökkentését tervezi. Matolcsy György ugyanakkor jelezte azt is, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében egyeztetni kíván a SZEF-el a lehetséges béralakulásról.

Olvasóink írták

  • 1. bősárkányi 2010. október 23. 17:50
    „És igen, már be is építették a költségeket az árakba. (Tesco-s tapasztalat.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a hitelezőjét meggyilkoló bajai férfit

Több mint egy éve tűnt el nyomtalanul az a dusnoki férfi, akinek a gyilkosát a napokban vette őrizetbe a rendőrség; megtalálták az áldozat holttestét is. Tovább olvasom